От аутсайдер до претендент за трофея в Шампионска лига: Отборът, който кара всички останали да мечтаят


От аутсайдер до претендент за трофея в Шампионска лига: Отборът, който кара всички останали да мечтаят
Снимка: Getty Images/Gulliver

2801 0

Отборът на Аякс е голямата изненада през този сезон в Шампионска лига. Със сигурност, това изречение сте го чули многократно в последните часове и то е напълно оправдано. Холандският гранд отстрани два от големите фаворити в турнира. Първо детронира, страдащия този сезон Реал Мадрид, а в сряда напълно заслужено отстрани и Ювентус, начело с Кристиано Роналдо.

Успехите на Аякс изглеждат още по-впечатляващи, когато се направи справка за средната възраст на отбора и колко от играчите са юноши клуба – израснали и усъвършенствали се в този тим. 24 години това е средната възраст на отбора, който успя да подчини грандовете, а в стартовите 11 срещу "бианконерите" имаше 5 души от Академията – Велтман, Де Лихт, Блинд, Мазрауи и Ван де Беек. А общата трансферна сума на всички играчи се оценява общо на около 50 млн. евро. Това е половината от сумата, за която бе закупен Кристиано Роналдо през миналото лято. Дори и португалската мегазвезда бе недостатъчен на "Алианц Стейдиъм", за да сътвори второ чудо, както направи за обрата срещу Атлетико (Мадрид).

Именно това засилва още повече магията на отбора, който кара всички останали да мечтаят да постигат успехи с футболисти, произведени в академията. Достигането и до най-добрите 8 в Шампионска лига само по себе си бе впечатляващо, а класирането сред топ 4 - цел, която се считаше за недостижима. А сега мечтата става дори още по-голяма, въпреки че клубът има сравнително оскъден бюджет, в сравнение с големите европейски грандове. Справка на The Telegraph показва, че разходите им са на ниво на английските Астън Вила и Мидълзбро.

Какво обаче прави Аякс толкова добър?

И срещу Реал Мадрид, и срещу Ювентус, амстердамци показаха, че не се страхуват да играят нападателен футбол и да „натиснат“ своя съперник дори и като гост. В двубоя срещу „бианконерите“ Аякс усети, че италианският хегемон изпитва трудности в защита и се възползва по най-добрия начин, особено през втората част. Домакините не показаха достатъчно креативност и нямаше нито един играч, който да се противопостави на пресата на младоците. А дори, някой да опиташе, то Де Лихт и Блинд вършеха отлична работа, за да помогнат да пренесат играта от своята половина към нападение.

От аутсайдери в турнира, които започнаха още от квалификациите през юли, се превръщат в претендент за титлата. Аякс се превърна в сила, с която да се съобразяват всички. Но не е само Шампионска лига мястото, където отборът на наставника Ерик тен Хаг е впечатляващ. Момчетата му вече наближават първата си титла от 2014 година насам, като са отбелязали 106 гола в 30 мача и са допуснали 28. Аякс притежава две „взривоопасни“ и много силни крила в лицето на Нерес и Зиеч, които във всеки един момент могат да направят невероятен пробив. И двамата успяват да вдъхновят играта на тима, а със силните си изяви вече са свързвани дори с Арсенал, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и други колоси. Именно те двамата се възползваха от огромните пространства, които оставяха Ювентус, за да се стигне до една от поредните мълниеносни атаки пред вратата на Шчесни.

В средата на терена сякаш съществуваха само играчите на Аякс, а Ден Йонг и Шьоне имаха достатъчно време да измислят какво да правят с топката и да бъдат възможно най-полезни. И го постигнаха, за да може да се превърне в първия клуб, успял да победи в рамките на едно издание на евротурнирите като гост и Реал Мадрид, и Ювентус. Това е първият от 9 години насам, в който Роналдо няма да е на полуфинал на Шампионска лига и затова огромна заслуга имат "младата кръв" на Аякс и блестящата работа на Тен Хаг. Остава да разберем дали този отбор може да бъде запазен за по-дългосрочен период или всички млади звезди, които сега блестят ще побързат да напуснат и да последват примера на Френки де Йонг, който вече подписа с Барселона. Едва ли обаче точно това сега е в главите на всички фенове на Аякс, които отпразнуваха бурно първия полуфинал на тима от 1997 година. И продължават да мечтаят за още велики вечери ...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички