Новата Шампионска лига - как ще изглежда турнирът, ако промените се осъществят?


Новата Шампионска лига - как ще изглежда турнирът, ако промените се осъществят?
Снимка: Getty Images/Guliver

3417 0

УЕФА обмисля предложението на Асоциацията на европейските клубове за разширяване на формата на Шампионска лига. Според него отборите ще играят до 17 мача на сезона, а не максимум 13, както е сега.

На последната среща в Париж европейските грандове са се съгласили на добавки към календара в турнира, като по този начин се увеличава и финансовият потенциал - добавяйки 4 двубоя в календара, като всеки от тях ще носи още пари от ТВ права, реклами и билети.

Подобна промяна може да се окаже и решение за УЕФА, която се опитва да се справи с идеята за новосформиран турнир - Европейска суперлига, чрез който големите отбори да се отделят от Шампионска лига. Към този момент липсва яснота дали тези мачове ще бъдат в груповата фаза или в плейофите на най-силния европейски клубен турнир. Според The Times , УЕФА е близо до споразумение с топ 5 първенствата на Европа по този въпрос.

Едното решение би било свързано с груповата фаза и да се създаде втора такава, както бе в периода 1999-2003 г., пише AS. Вместо два двубоя на 1/8-финалите клубовете ще играят още двубоя, като елиминациите ще стартират от 1/4-финалите. Другият, по-кратък, вариант е да се увеличат групите на 6 с по 6 отбора. Подобен подход никога не е имало в Шампионска лига. Всеки клуб ще играе по 10 срещи, като двата най-добри втори и четирите най-добри на трето място ще стигнат до 1/8-финалите.

Подобни промени обаче ще са удар по програмите на някои от големите европейски първенства и би поставило поровеждането на част от тях по въпрос. Например Купата на Лигата в Англия ще има много по-малко дати за насрочване на двубои. Промяната за Купата на Краля в Испания, която бе извършена наскоро, може да се окаже в помощ на ШЛ. В турнира вече от полуфиналите срещите са по 2 иначе всичко се решава в един двубой.

А кой е идеалният отбор на Шампионска лига за 2019 година според УЕФА - може да видите в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички