Не Меси провали Барселона в Рим, но пак той е под прицела на подигравките


Не Меси провали Барселона в Рим, но пак той е под прицела на подигравките
Снимка: Getty Images/Guliver

2865 0

Барселона се представи трагично на "Стади Олимпико" в Шампионска лига. Нужно бе сериозно старание, за да се заличат три гола актив срещу Рома, но каталунците отново доказаха, че няма нищо невъзможно за тях. Само този отбор в последните години в турнира заличиха 4 гола пасив срещу Пари Сен Жермен (6:1) и да отпаднат след 4:1 в първия мач (0:3 в Рим). През миналия сезон "Блауграна" демонстрира безпрецедентна сила на духа, а в този бяха образец на липса на воля и небрежност.

Не си мислете, че това е опит да се обезцени доблестта на Рома - в своя яростен порив тя беше епично прекрасна. Нейният натиск отчасти обяснява офанзивната импотентност на Барса, но не я оправдава. За отбор, притежаващ една от най-силните атаки на планетата, този резултат на нула е скръбен, а в комплект с домакинската тройка - унизителен.

Фантасмагорията на "Олимпико" постави под съмнение свръхестествените способности на аржентинския магьосник на Барселона. Вдъхновението напусна Лионел Меси в най-неподходящия момент, когато отборът се нуждаеше от него най-много. Но да изкарват Меси основния неудачник в този мач могат само слепците и злобните хейтъри.

Всъщност никой не направи повече от Меси за преотвратяване на срама. Ако не сте го забелязали, значи не сте гледали достатъчно внимателно. По изражението на лицето на Лионел е страшно трудно да се определи неговото настроение - толкова рядко Меси сваля маската на непроницаема съсредоточеност. Но в Рим лидерът на Барселона видно не бе щастлив. Недоволството на Меси - от себе си, от съотборниците му, от резултата на таблото (2:0 в момента) - се въплътиха в необичайна за него постъпка. Обикновено равнодушен наблюдател на съперника, той внезапно подсече Наинголан в чуждата половина на терена. И дори предупреждението от съдията не извади Меси от състоянието на дълбока медитация. Лео прие жълтия си картон с отсъстващ поглед, сякаш случващото се на терена не го засягаше.

Но дори и такъв, Меси - вгълбен в себе си и предполагаемо изтормозен, застраши вратата на Алисон Бекер повече от всички останали играчи в светлосини екипи, взети заедно. Меси нанесе удари към вратата повече от всички други - 5. От трите удара в целта на каталунците два бяха негови. Плюс три спечелени фаула (повече има само Иниеста). Може би за гения на атаката това е незначителна статистика, но със сигурност не е провал.

Ако беше заковал топката в мрежата на Рома след втория пряк свободен удар, който изпълни, социалните мрежи отново щяха да се напълнят с хвалебствия за "спасителя" на Барса. Едно движение на звездния му крак радикално щеше да промени рецензиите на футболните критици. Но силният му ляв крак изведнъж трепна и подведе Меси, позволявайки да се случи най-изумителната сензация на сезона.

Изглежда, че в последно време под въздействието на прагматичните идеи на Валверде "Месизависмостта" на Барселона започна прогресивно да намалява. Но в Рим тя отново се появи, и то в голяма степен. В критичния момент на сезона до аржентинеца не застана герой, способен да отнеме върху себе си натоварването на лидера. На първо място това е укор към близкия му приятел и партньор в линията на атаката, който според позицията, която заема, трябва да вкарва топката в чуждите врати. Този, който реално провали римската кампания на "Блауграна" беше Луис Суарес.

Изключителността на уругвайския нападател се крие във факта, че той не противоречи на колективните интереси. Суарес няма да прояви егоизъм, ако забележи, че партньорът му е по-добра позиция от него. Доказателство? Извинете. Връзката Суарес-Меси остава и днес най-продуктивната в Шампионска лига - 3 гола на Лео с асистенция на Суарес. Мястото на уругваеца в топ 15 на най-добрите асистенти в Примера също говори в полза на това. Партньори от много отдавна, Суарес получава много в замяна. Но в Рим голмайсторът не разкри нито един аспект от офанзивния си талант.

За 94 минути (с добавеното време) Суарес намери само една възможност за удар и той бе блокиран от отбраната на Рома. Нито един удар в целта - такова нещо с Ел Пистолеро се случва за първи път през 2018 година. За последно той изглеждаше толкова безпомощен през ноември миналата година, отново в Италия. В мача срещу Ювентус в Торино Суарес отправи само два удара, един неточен и един блокиран, и Барса се задоволи с "нулата".

Този път отборът в много по-голяма степен се нуждаеше от офанзивните умения на своя стрелец. Но той не успя нито във завършаването на атаките, нито в създаването им. Само един от двадесет и двамата титуляри на терена подаваше по-лошо от Суарес - вратарят Тер Щеген. 52% точни пасове - това не е просто малко, това е недопустимо малко за майстор от неговата класа.

Рядката си възможност да засенчи Великия Суарес изпусна благополучно, а обидите и подигравките ще продължат да вземат на прицел Меси. Това само потвърждава неговата изключителност.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички