Най-важният коз на Реал Мадрид беше и остава Унай Емери


Най-важният коз на Реал Мадрид беше и остава Унай Емери
Снимка: Guliver/GettyImages

2889 0

Една от големите изненади на лято 2016 беше решението на ръководството на ПСЖ да назначи за треньор Унай Емери. Причината за това беше невероятният рекорд на наставника начело на Севиля, който спечели Лига Европа в поредни години. Насер Ал-Хелайфи мечтае за триумф в Шампионска лига и имаше надежда, че с привличането на Емери европейските успехи ще завалят. Но вече и на него, и на феновете, и на почти всички футболни анализатори им е ясно, че това не е правилният човек за ПСЖ.

Концепцията беше ясна - щом с отбора на Севиля може да печели постоянно в Лига Европа, то със селекцията на ПСЖ ще може да вземе Шампионска лига. Но двете европейски надпревари са коренно различни, а всяка грешка в "турнира на богатите" се наказва. И точно това се случва вече за втори път на Унай Емери.

Никой няма да забрави това, което се случи по това време през 2017 година. ПСЖ спечели с 4:0 срещу Барселона и беше на път да се превърне във фаворит за спечелването на Шампионска лига. Унай Емери обаче стъпи на "Камп Ноу" с едничката мисъл да не загуби с много. Той избра ултра-дефанзивна тактика, която не проработи, а Барселона осъществи един от най-великите обрати в историята на Шампионска лига. Но за това беше виновен Емери, който се опита да се защитава с отбор, който е свикнал 90 минути да мачка. И няма изпълнителите в дефанзивен план, с които да удържи 90-минутен натиск.

Емери очевидно не си е взел поука от този свой експеримент. Срещу Реал Мадрид ПСЖ изглеждаше като далеч по-добре подготвения отбор. Парижани налагаха сериозна преса, имаха по-добрите положения и през второто полувреме контролираха събитията на терена. Но той взе решение, което после Зинедин Зидан използва, за да обърне развоя на събитията. Докато Анхел Ди Мария и Юлиян Дракслер загряваха край страничната линия, Емери реши да пусне Тома Мюние на мястото на Единсон Кавани. И това беше категорична и недопустима грешка на толкова високо ниво.

Има една максима във футбола - ако нещо работи, не го променяш. Игровото поведение на ПСЖ действаше безотказно на "Бернабеу", а защитата се представяше на ниво. Емери обаче рано смени 25% от изпълнителите в дефанзивен план, пращайки Даниел Алвеш на дясното крило. Вместо да натисне точно в тази зона, в която Марсело изглеждаше вече изморен и "издишаше" срещу Мбапе, той позволи на бразилецът да възстанови силите си, за да може да завърши в убийствено темпо срещата. В последните 15 минути Марсело беше чудовищен по лявото крило, тъй като нямаше от какво да се притеснява в защита. Дори вкара 3-ия гол за Реал Мадрид, което направи решението на Емери пагубно за ПСЖ.

Мюние не се справи със задачите си в защита, а Алвеш може да бъде ефективен като дясно крило, но когато е започнал на тази позиция от началото на мача. Като десен бек силите му вече бяха изцедени и той нямаше как да допринесе положително в атакуващ план в последните 20 минути на срещата. Емери показа изцяло грешна преценка върху събитията на терена. Ако беше пуснал Ди Мария на мястото на Кавани, сега ПСЖ можеше да бъде споменаван като абсолютен фаворит за класиране на четвъртфинал.

За втора поредна година бившият наставник на Севиля прави детинска грешка на най-голямата футболна сцена. В резюмето му на треньор на ПСЖ може и да има вече 5 трофея, но загубата на Лига 1 в първия му сезон, отпадането от Барселона в Шампионска лига и треньорската неефективност срещу Реал в първия мач сочат само към едно - Емери не е човекът, който може да изведе парижани до върховете, за които ръководството мечтае. И, независимо как се развие реваншът с Реал, бъдете сигурни - Емери кара последните си месеци начело на тима от "Парк де Пренс".

Автор: Иво Вецев, главен редактор на SportLive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички