Лукас Моура - играчът, който загърби наркотиците, престъпността и две изгонвания, за да бъде герой


Лукас Моура - играчът, който загърби наркотиците, престъпността и две изгонвания, за да бъде герой
Снимка: Getty Images/Guliver

18789 0

Лукас Моура вкара 3 гола на Аякс в полуфинала на Шампионска лига и класира Тотнъм на финал в турнира. Едва втори английски финал в историята на турнира. Разказваме ви историята на бразилското крило, което се превърна в любимец на феновете на "шпорите" с вълшебния си хеттрик.

БИЛ Е ИЗКЛЮЧЕН ОТ ШКОЛАТА НА КОРИНТИАНС

Лукас е роден през 1992 година в Сао Паоло в семейството на фризьорката Фатима и държавния служител Жорже. Майката на играча е бивша лекоатлетка. В свое интервю тя разказва, че по начина, по който синът ѝ се е движел в корема ѝ по време на бременността, тя веднага е осъзнала, че той ще бъде спортист.

Още на 5-годишна възраст Лукас започва да играе в академията на Марселиньо Кариока - футболист, който в Европа не е много известен, но става легенда в щата Сао Паоло. Като дете и Моура получава прякора "Марселиньо" - той също е играел в атака, бил невисок на ръст, но е дриблирал много добре и е вкарвал много голове.

Талантливият Лукас се развива бързо - поиграл е за Санта Мария, Ювентус (но не от Торино) и се озовава в Коринтианс. За да отиде на тренировки, 10-годишният Лукас трябвало да пътува с автобус и да смени 2 влака. Родителите му помолили Коринтианс да му осигури квартира, тъй като натоварването от пътуванията се е отразявало на здравето му. А клубът просто го изключил от академията си. Фатима и Жорже пък наемат диетолог, за да помогне на сина им да наддаде тегло след изтощителния път към базата.

СТАВА ЛЕГЕНДА НА САО ПАОЛО, ПОЛУЧАВА КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА ОТ РОЖЕРИО СЕНИ

Но Лукас не стои без клуб дълго - привлича го Сао Паоло, един от най-големите конкуренти на Коринтианс в Бразилия. За да тренира там, Моура напуска родния дом на 13 години.

"Останах да живея на базата на Сао Паоло. Може да е наивно, но детството ми беше щастливо. Въпреки това, че, напускайки родния си дом, се озовах в много неблагоприятен район. Там, на улицата, бях заобиколен от всичко: престъпност, наркотици. Но се стремях да се насладя на това, което имам и никога не съм се занимавал със съмнителни неща. Често благодаря на Бога и на родителите си за уроците, които ми дадоха", заяви бразилецът в интервю за "Cross the line".

5 дни преди да навърши пълнолетие, Лукас дебютира в първия тим на Сао Паоло, а на 20 години печели с тима Копа Судамерикана. Във финала неговият тим побеждава аржентинския Тигре с 2:0, а Моура бележи победния гол и дава асистенция. Тогава именно той, а не Гансо, Луис Фабиано или Ривалдо е смятан за голямата звезда на Сао Паоло.

По време на тържествата след победата легендарният вратар Рожерио Сени дава на младока капитанската лента и му позволява първи да вдигне спечелената купа. Феновете на Сао Паоло му посветиха банери с благодарности. Това бе последният мач на Моура в бразилския отбор - още преди финала ПСЖ обяви, че е платил за него 40 милиона евро.

ПРИЯТЕЛ БЕ С НЕЙМАР, ВЛЕЗЕ В КОНФЛИКТ С ЕМЕРИ

През 2013 г. Моура премина в съвсем различен от сегашния ПСЖ. Големите звезди на Париж тогава бяха Нене и Менез, така че бразилецът лесно си извоюва място в състава. Но 5 години по-късно в отбора идва Унай Емери, с който Лукас не успя да установи добри отношения.

Според Le Parisien испанският треньор е обвинил бразилеца в изнасяне на информация от съблекалнята. Тогава френските медии раздуха доста конфликта между Кавани и Неймар, писаха и за скандала между треньора и Хатем Бен Арфа, който не игра футбол над една година. Емери убеди ръководството да продаде атакуващия халф, който вкара 46 гола в 229 мача за ПСЖ.

"И досега не разбрах защо изведнъж спряха да ме слагат в състава. Последният сезон бе най-добрият за мен. Бях втори при голмайсторите, дадох куп асистенции, бях най-използваният играч...", споделя Лукас.

При това силната бразилска диаспора в ПСЖ подкрепи Моура, а не Емери. Неймар заяви прямо: "В отбора използваха малко талантливия футболист и го продадоха за нищо". А Маркиньос се разплака по време на интервю, когато бе запитан за заминаването на Моура.

През зимата на 2018 година ПСЖ пусна тъжно видео, на което Лукас се сбогува с отбора. Човек, който изнася информация от съблекалнята, не би бил изпращан така.

СТАНА ЕДИНСТВЕНАТА "ПОКУПКА" НА ТОТНЪМ ЗА СЕЗОН И ПОЛОВИНА

Класирането на Тотнъм във финала на Шампионска лига е фантастика и заради това, че клубът от година и половина не бе правил никакви трансфери. Преди да се премести в Лондон, Моура никога не бе играл чист нападател, но след тежката контузия на Кейн треньорите пратиха напред именно бразилеца. Заради късата скамейка.

Лукас е последният трансфер на Тотнъм, той дойде в клуба през зимния трансферен прозорец през сезон 2017/18. В момента именно той е най-добрият играч в състава на Почетино. Във Висшата лига бразилецът вкара 10 гола, а хеттрикът му във вратата на Хъдърсфийлд, първи във Великобритания, той посвети на жена си Лариса Саад, с която очаква второ дете.

Вижте тази публикация в Instagram.

Minha família, minha vida! ❤️

Публикация, споделена от Larissa Saad (@lariisaad) на

В полуфиналния мач-реванш срещу Аякс Лукас вкара втория си хеттрик за Тотнъм и трети в зрялата си кариера. Засега най-важният. "Невъзможно е да се обясни това чувство. Много, много съм щастлив и горд с моите съотборници. Футболът ни дава моменти, каквито даже не можем да си представим. Трябва да им се насладим. Погледнете ме само! Това е най-добрият момент в моя живот и кариера", сподели той след мача.

Чувайки реакцията на коментатор в Бразилия на третия му гол срещу Аякс, Моура се разплака. И вече можем да очакваме всичко от него на финала. Защото Лукас е герой.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички