Лудогорец на прага на нов бг рекорд в Европа


Лудогорец на прага на нов бг рекорд в Европа
Снимка: БГНЕС

2190 0

Лудогорец" отново може да напише името си със златни букви в историята. Ако завърши на трето място в своята група в Шампионска лига, родният първенец ще стане първият български тим с две участия в елиминационната фаза на Купата на УЕФА / Лига Европа.

В момента "орлите" са последни в група "А" на Шампионска лига с една спечелена точка. Толкова е събрал и третият - "Базел". В сряда (23 ноември), на "Васил Левски", "Лудогорец" се изправя срещу швейцарския първенец в директен сблъсък за място в Лига Европа през пролетта.

В исторически план четири български отбора са влизали в групите на втория по сила турнир на Стария континент - ЦСКА, "Левски", "Литекс" и "Лудогорец".

Равносметката: 8 участия в тази фаза на надпреварата и след нея - 54 мача, от които 17 победи, 8 равенства и 29 загуби. "Левски" е записал 7 успеха, "Лудогорец" - 6, а ЦСКА и "Литекс" по 2.

На три пъти български тим е стигал до елиминациите в турнира за Купата на УЕФА / Лига Европа.

Сезон 2005/2006

Незабравима година за родните тимове в евротурнирите. Цели три отбора от "А" група се класираха за групите на Купата на УЕФА.

Жребият не бе благосклонен към ЦСКА. "Армейците" правеха компания на "Хамбургер", "Монако", "Славия" Прага и "Викинг". Отпадаха, записвайки победа и три загуби.

В същото време "Литекс" успя да се пребори с "Грасхопърс", "Днипро", "АЗ Алкмаар" и "Мидълзбро", но на 1/16-финал преклони глава пред френския "Страсбург" (общ резултат: 0:2).

Левски" обаче надмина всички очаквания. "Сините" излязоха от нелека група, в която бяха още отборите на "Динамо" Букурещ, ЦСКА Москва, "Олимпик" Марсилия и "Хееренвеен".

На 1/16-финал "Левски" елиминира словашкия "Артмедия" - 2:0 в София и 1:0 като гост. Последва отстраняване на италианския "Удинезе" - успех с 2:1 на "Васил Левски" и нулево равенство на "Фриули". Походът на "сините" бе спрян в четвъртфиналната фаза на турнира. Там селекцията на Станимир Стоилов загуби от немския "Шалке" с общ резултат 2:4.

През сезон 2010/2011 "Левски" отново радва привържениците на стадион "Георги Аспарухов" с мачове в Европа. "Сините" са водени от Ясен Петров, а съперници в груповата фаза на "Лига Европа" са "Спортинг" Лисабон, "Лил" и "Гент". Равносметката е 2 победи (срещу "Гент" и "Спортинг" у дома), равенство и 3 загуби. Мечтата на феновете на отбора за мачове с европейски грандове и през пролетния полусезон пропада след запомнящ се автогол на защитника Иво Иванов срещу "Лил".

Сезон 2013/2014

Три години по-късно "Лудогорец" си проправи път до елиминациите. "Орлите" попаднаха в една група с ПСВ Айндховен, "Динамо" Загреб и "Черноморец" Одеса. Разградчани завършиха на първо място с 5 победи и равенство.

Последваха два инфарктни мача с италианския "Лацио" на 1/16-финал, но с общ резултат 4:3 "Лудогорец" продължи напред.

На осминафинал обаче испанският "Валенсия" не остави никакви шансове на българския шампион, елиминирайки го с общ резултат 4:0.

Сега "Лудогорец" има възможност да стане единственият български отбор, успявал на два пъти да стигне до елиминационната фаза на Купата на УЕФА / Лига Европа. За тази цел обаче тимът на Георги Дерменджиев трябва да победи "Базел" утре.

Източник: bTV

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички