Късна драма и голов спектакъл белязаха гладиаторската битка на "Бернабеу"


Късна драма и голов спектакъл белязаха гладиаторската битка на "Бернабеу"
Снимка: Getty Images/Guliver

14027 0

Отборите на Реал Мадрид и Пари Сен Жермен надхвърлиха и най-смелите очаквания за зрелищен сблъсък и предоставиха на феновете футболен спектакъл на световно равнище. "Битката на гладиаторите" завърши без победител на "Сантяго Бернабеу" след равенство 2:2 в мач №5 от груповата фаза на Шампионска лига.

Двубоят предложи много ситуации и пред двете врати. Домакините създадоха куп положения пред противниковата врата, но бившият страж на "белия балет" Кейлор Навас многократно демонстрира световната си класа, спасявайки ПСЖ от разгром, а в крайна сметка - дори донесе точка на парижани.

В началото на първата част Карим Бензема, за когото това бе мач №100 в Шампионска лига, изведе "Кралския" клуб напред в резултата. В следващите минути головите положения се сипеха едно след друго, но гол така и не падаше. 

Феновете по трибуните на "Бернабеу" трябваше да дочакат до заключителните 10 минути от двубоя, за да станат свидетели на още три попадения. В 79-ата минута Бензема вкара второ попадение, но само четири минути по-късно резултатът вече бе изравнен след два бързи гола, дело на Килиан Мбапе и Пабло Сарабия.

Въпреки че не успя да спечели мача, Реал Мадрид си осигури участие в следващата фаза на турнира. За ПСЖ този мач не бе от решаваща роля, след като френският тим се класира за 1/-финалите още в предишния кръг. В другата среща Брюж и Галатасарай завършиха при резултат 1:1 (всички резултати в Шампионска лига вижте тук).

Първо полувреме

В първите минути играта бе сравнително равностойна, но атаките на ПСЖ изглеждаха една идея по-целенасочени. В 12-ата минута Тома Мюние пусна отличен извеждащ пас по десния фланг към Килиан Мбапе, а французинът от своя страна предостави чудесно центриране към Мауро Икарди, но аржентинецът не успя да насочи кълбото към вратата на Куртоа.

Три минути по-късно Тони Кроос получи топката фронтално срещу вратата извън наказателното поле. Немският полузащитник си осигури пространство за стрелба, а двама футболисти от гостуващия отбор веднага скочиха на шпагат. Изстрелът в крайна сметка профуча малко над напречния стълб на вратата, пазена от Кейлор Навас.

Малко след това падна и откриващият гол в срещата. Всичко започна в средата на терена, където Еден Азар впечатли с техниката си, елиминирайки двама футболисти на ПСЖ. Последва красива комбинация на фланга между Валверде и Карвахал, а в крайна сметка топката бе подадена в наказателното поле към Иско. Ударът на испанеца срещна гредата, а при добавката Бензема не прости на Навас - 1:0.

В следващите минути Реал Мадрид притисна своя съперник и започна да гледа все по-уверено към вратата на парижани. Тони Кроос демонстрира завидна форма, като на няколко пъти се оказа много близо до това да се разпише. За ПСЖ пък Килиан Мбапе продължи да се отличава с добрите си изяви.

До края на частта "белия балет" продължи да търси второ попадение, но блестящи намеси на Кейлор Навас ги отказаха. Стигна се дори до удари от дистанция на крайните бранители Марсело и Карвахал, които обаче бяха безкомпромисно парирани от техния бивш съотборник.

В края на първата част се случи и най-дискусионната ситуация в мача до момента. Тибо Куртоа извърши фаул, за което главният арбитър му показа червен картон и отсъди дузпа. След намесата на ВАР обаче стана ясно, че е било извършено друго нарушение - на Идриса Гей в средата на терена, което отмени решението на съдията за дузпа и картон, като бе отсъден фаул в полза на Реал.

Второ полувреме

Втората част започна с рокада от Томас Тухел. В игра се появи голямата звезда на ПСЖ Неймар, който влезе на терена под мощните освирквания на домакинските привърженици. Бразилецът се появи на мястото на Идриса Гей.

Само 30 секунди след подновяването на играта Бензема можеше да отбележи второто си попадение в мача. Отлично центриране на Марсело от левия фланг осигури на Бензема чиста позиция за стрелба от непостредствена близост до вратата, но отново страхотна намеса на Навас спаси ПСЖ от втори гол.

Натискът на Реал продължи и в следващите минути, но отново без резултат. В 61-вата минута Иско стреля на два метра от вратата, но поредното гениално спасяване на Навас предотврати попадение във вратата на гостите. Малко по-късно и Марсело стреля, за да види как топката отива в обятията на костариканеца.

В 79-ата минута Реал най-после стигна до второ попадение. Марсело овладя на границата на наказателното поле, откъдето предостави отлично центриране за Бензема, а френският голмайстор отбеляза втория си гол в срещата - 2:0.

Секунди по-късно ПСЖ успя да намали резултата, благодарение на груба грешка в отбраната на Реал. Рафаел Варан и Тибо Куртоа не демонстрираха добра комуникация и не се разбраха кой да играе с топката, която в крайна сметка се озова на крака на Мбапе, който на празна врата се разписа - 2:1.

Само две минути по-късно ПСЖ стигна и до изравнителен гол. Мълниеносна атака на гостите завърши с удар на Дракслер, който бе блокиран, но след това топката се озова в краката на току появилия се Пабло Сарабия, който разстреля Куртоа - 2:2.

Късно в добавеното време на мача влезлият като резерва Гарет Бейл изпълни опасен пряк свободен удар, но топката се отклони в гредата. С това бе свирен и последният съдийски сигнал в мача.

Преди срещата:

Изминаха повече от два месеца от срамната загуба на "белия балет" на "Парк де Пренс" с 0:3, а оттогава много неща се промениха. Реал започна да играе по-уверено, а с това да постига и по-добри резултати. Въпреки това клубът все още не може да открие шампионската идентичност, с която бе познат преди година и половина.

В щаба на ПСЖ пък най-после могат да се похвалят, че цялата офанзива на отбора - Неймар, Мбапе, Кавани, Икарди и Ди Мария, са готови за игра, а за Томас Тухел предстои тежката задача да избере титулярите за мача. Парижани вече си осигуриха класиране за 1/8-финалите, за разлика от Реал, но въпреки това клубът ще иска да се представи достойно и на "Бернабеу".

СЪСТАВИ

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Рамос, Варан, Марсело, Валверде, Касемиро, Кроос, Бейл, Азар, Бензема

ПСЖ: Навас, Мюние, Силва, Кимпембе, Бернат, Маркиньос, Верати, Гей, Ди Мария, Мбапе, Неймар

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Рамос, Варан, Марсело, Валверде, Касемиро, Кроос, Иско, Азар, Бензема

ПСЖ: Навас, Мюние, Силва, Кимпембе, Бернат, Маркиньос, Верати, Гей, Ди Мария, Мбапе, Икарди

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички