ESPN се диви на Кафу: На головете му ще завиди и Неймар


ESPN се диви на Кафу: На головете му ще завиди и Неймар
Снимка: Официален сайт на Лудогорец - http://ludogorets.com/bg/

1336 0

Спортният медиен гигант ESPN обърна специално внимание на звездата на "Лудогорец" - Джонатан Кафу. Журналистът Майкъл Йокин сравни бразилеца, който се разписа срещу "Базел" в първия кръг на груповата фаза на Шампионската лига, с футболистите на "Барселона" - Лионел Меси и Неймар.

"Кафу винаги се е стремял да копира Неймар, но дори суперзвездата на "Барселона" би завидял на някои от попаденията на 25-годишния "магьосник" от "Лудогорец" в Шампионската лига този сезон.

С КАКВО ЛУДОГОРЕЦ РЕСПЕКТИРА АРСЕНАЛ

Първото бижу дойде срещу "Цървена звезда" през юли. Тогава Кафу получи топката около центъра и направи за смях защитата, след като размина всички - дори и вратаря, все едно беше Лионел Меси. На реванша в Сърбия седмица по-късно бразилецът заби още по-впечатляващо попадение, като дриблира покрай петима съперникови играчи, преди да насочи кълбото в горния ъгъл.

В АНГЛИЯ ПРЕДУПРЕДИХА АРСЕНАЛ ЗА ЛУДОГОРЕЦ

След това "Лудогорец" спечели след продължения, а после се справи и с "Виктория" Пилзен в плейофа за влизане в групите на турнира. Българите бяха считани за аутсайдери в първия мач срещу "Базел", но Кафу имаше други планове. Той реализира впечатляващ гол след контраатака и швейцарците успяха да стигнат само до равенство", пише в статията.

От ESPN не пропускат да отбележат големия интерес към Кафу от страна на чужди клубове, а тазвечершният мач срещу "Арсенал" определят като ключов за неговата кариера.

Йокин отделя специално внимание на трудностите в живота на бразилеца. Той разказва както за детските години на Кафу, прекарани в бедност заедно с осемте му братя, така и за ударното начало на престоя му в "Лудогорец", когато вкарва осем гола.

"Да му викат "Кафу" е ласкателство, но това може да доведе до нереалистични очаквания. Роден като Джонатан Ренато Барбоса през 1991 г., хлапето скоро получава въпросния прякор от свой братовчед, който се възхищава на легендарния десен бек на Бразилия. В началото дори е бил известен като Кафузиньо, което означава "Малкия Кафу". Проблемът обаче бил, че той предпочита атаката за сметка на отбраната, с което никога не наподобява на оригиналния Кафу.

Животът на Джонатан никога не е бил лесен. Той е седмият от осем братя в семейството, което израства без баща в беднотия. Кафу изкарва пари, като доставя рекламни брошури по къщите. Още на 16 години той става баща, а печели само по 60 долара.

Мечтата му да стане професионален футболист изглеждала почти нереална, особено след като нещата не му се получават по време на два пробни периода в Европа - в "Брага" и ПСВ Айндховен.

В Бразилия започва да играе в четвъртодивизионния "Депортиво Бразил", а след това преминава в тима на 15 ноември. Едва в началото на 2014 г. Кафу започва да блести. През март тогава смело заявява, че иска да играе за националния тим на "Селесао", а голямата му мечта е да подпише с "Реал" Мадрид, "Барселона" или "Челси". "Искам да играя в Шампионската лига", казва той.

В началото на 2015 г. вече е в Сао Пауло. След няколко месеца идва изненадваща оферта от Европа, а самият Кафу се двоуми върху предложението от "Лудогорец". Българският клуб плаща рекордните 2,2 млн. евро за услугите му и съответно очакванията към Кафу са големи, но и той не разочарова. Техниката и дързостта му много наподобяват тези на Неймар. Бразилецът започва ударно в българското първенство, като вкарва осем гола по пътя към титлата през миналия сезон. Той се доказва и като отличен централен нападател, макар титулярната му позиция да е на дясното крило. След изключителните му изяви в Шампионската лига ръководството на "Лудогорец" е на седмото небе от щастие, очаквайки да осъществи рекордна за клуба продажба"

Журналистът на ESPN е категоричен - Кафу е постигнал много, а бъдещето му е светло и със сигурност някой ден животът ще го срещне с Неймар.

"Хиляди бразилски таланти никога не реализират потенциала си и се загубват из долните дивизии, но Кафу превъзмогна редица трудности и сега изживява своята мечта. Отличен мач срещу "Арсенал" на "Емиратс" тази вечер със сигурност би помогнал. Преди почти десетилетие Кафу не получи възможността да играе редом до Неймар в Сантос, но все пак те могат да се срещнат на най-голямата сцена".

Източник: bTV

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички