2 години по-късно: Скъпоплатената сбирщина ПСЖ отново е посмешището на Европа


2 години по-късно: Скъпоплатената сбирщина ПСЖ отново е посмешището на Европа
Снимка: Guliver/GettyImages

3536 0

Тема №1 в европейския футбол е отпадането на ПСЖ от Шампионска лига от Манчестър Юнайтед. Парижани имаха аванс от 2:0, завоюван на "Олд Трафорд" и се изправиха срещу отбор, който беше лишен от 10 от играчите, които са в първия отбор заради контузии и наказания. Пътят към четвъртфиналите за френския гранд беше открит, но немислимото се случи - "червените дяволи" се превърнаха в първия отбор в 35 случая, който съумява да навакса изоставане с 0:2 у дома, за да продължи напред в най-комерсиалния клубен турнир.

14 часа след обрата все още се говори за магията на Манчестър Юнайтед, духа на Сър Алекс Фъргюсън, невероятната тактика на Оле Гунар Солскяер и какво ли още не, свързано с английския гранд. Истината обаче е съвсем друга - ПСЖ собственоръчно прати "червените дяволи" на 1/4-финали в турнира, и то точно две години, след като бяха участник в най-срамния обрат в историята на турнира. Да, едва ли някой е забравил как френският гранд водеше с 4:0 на Барселона след първия мач, а след това беше отнесен с 6:1 от каталунците, и то в мач, в който голямата звезда на тима Лионел Меси по-скоро гледаше мача отблизо, отколкото да е деен участник в обрата.

Скъпоплатената селекция на ПСЖ очевидно не си е взела поука от това, което се случи на "Камп Ноу" преди точно 2 години. Парижани бяха по-добрият отбор и в двата мача, но високомерието им коства прескъпо, а неумението на поредния млад треньор да мотивира възпитаниците си в "решен" двубой показа колко далеч е този ПСЖ от най-големите отбори в Европа.

Манчестър Юнайтед отправи 4 точни удара в мача - 3-те гола и "спасяването" на Буфон, чиято грешка доведе до 2-ия гол на английския гранд. "Червените дяволи" не изиграха добър двубой по никой футболен стандарт. Благодарение на абсурдните грешки на ПСЖ, Юнайтед вкара и 3-те си гола, а Де Хеа се погрижи във вратата му да не влезе нито един гол след 12-ата минута. Дори ударът на Дало, който доведе до дузпа в 90', беше по-скоро от отчаяние и незнание как да бъде продължена атаката, отколкото плод на футболни умения. И не е случайно, че ПСЖ е участник за втори път в един от най-големите обрати в Шампионска лига.

Във време, в което всички големи отбори имат много пари и няма особено значение дали идват от Катар, Саудитска Арабия, САЩ или Русия, в ПСЖ продължават единствено да наливат, без да изградят каквато и да е футболна култура на "Парк Де Пренс". Еквивалентът на парижани в Англия - Манчестър Сити, видя, че само с харчене за играчи няма да стане и се обърна към Чики Бегиристайн, който преструктурира клуба, вкара ясна трансферна политики и привлече най-доверения си човек за треньор - Хосеп Гуардиола. В същото време в ПСЖ се молят да не ги хванат в груби нарушения на правилника за финансов феърплей, купуват футболисти на конвеир, без значение дали си пасват на терена, или не, а за да контролират егото на всички тези топ футболисти в ПСЖ взеха Томас Тухел, който не можеше да се оправи с Пиер-Емерик Обамеянг...

ПСЖ е най-голямото разочарование в европейския футбол вече години наред. Лято след лято се изливат стотици милиони и се чупят всякакви трансферни рекорди именно заради Шампионска лига. Проблемът обаче не е в играчите, а в културата. И докато тя не се промени, ПСЖ ще е обречен на провал, опитвайки се да се намеси в спора на най-големите в Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички