10 изгарящи въпроса през новия сезон в Шампионска лига


10 изгарящи въпроса през новия сезон в Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

3374 0

Шампионска лига, добре си дошла отново! След месеци, в които футболът на най-високо равнище липсваше на феновете, след кратка "разгрявка" с надпреварата във Висшата лига, изненадите в Ла Лига, промените в Серия А и динамиката в Бундеслигата, "лигата на богатите" се завръща! И неминуемо със старта на надпреварата идва време за въпроси, чиито отговори тепърва ще научим в следващите 9 месеца. Ето и 10-те от тях, които (може би) най-много вълнуват феновете: 

1. Може ли Ливърпул да защити трофея си? 

Краткият отговор е "категорично да". Въпросът обаче е дали това ще е голямата цел на мърсисайдци, които бленуват за триумф в английската Висша лига. Клубът не се подсили през лятото и съставът е малко "тънък", но се видя и през миналия сезон, че това не може да спре "червената машина" на Юрген Клоп, която потроши всякакви рекорди с 2-ото си място в Англия и триумфа в Шампионска лига. С оглед на състоянието на Манчестър Сити (тежката контузия на Лапорт и фактът, че Джон Стоунс също е извън строя), сега е моментът отборът да "натисне" във вътрешното първенство. Съзнателно или не, за Ливърпул това ще е мисия №1 през този сезон. 

2. "Кралския клуб" или "ОсминаРЕАЛ" 

По-младите фенове на Реал Мадрид едва ли помнят този така забавен прякор на "кралете", които бяха редовни абонати за отпадане в първата фаза на елиминациите в Шампионска лига. "Прокобата" беше счупена от Жозе Моуриньо през 2010 година, но Аякс напомни за нея, след като изпепели трикратния пореден първенец в надпреварата. След фиаското през миналата кампания в Реал наляха 300 милиона евро за нови футболисти и предстои да разберем дали Зизу ще атакува отново европейския връх (Зидан няма сезон като треньор в Шампионска лига, който не е спечелил), или проблемите ще надделеят и "белия балет" ще го очакват тежки седмици в Шампионска лига. 

3. Третият опит ли ще е късметлийският за Валверде? 

Две поредни години Барселона е абсолютният фаворит на букмейкърите за триумф в Шампионска лига - скъпа селекция, отличен състав и Лионел Меси са достатъчни, за да се изисква именно това от каталунците. Ернесто Валверде обаче изглежда като "големия грешник" на "Камп Ноу", след като в две поредни години воденият от него тим търпи сензационен обрат - от Рома през 2018 (4:2 у дома и загуба с 3:0 на "Олимпико) и от Ливърпул (3:0 у дома и крушение с 4:0 на "Анфийлд"). Ако Валверде не спечели Шампионска лига от 3-ия опит, бъдете сигурни - това ще е последният му шанс в Барселона. 

4. Ще има ли атака на Пеп към трофея? 

Аурата на абсолютен шампион преследва Хосеп Гуардиола, след като промени представите за футбол в Барселона, а след това счупи клишетата на Острова с доминацията си, начело на Манчестър Сити. Феновете на Шампионска лига обаче позабравиха какво е да виждат Пеп с трофей в ръце, тъй като последният му такъв дойде през 2011 година. Оттогава насам и с Байерн, и с Манчестър Сити все нещо не му достига. През миналия сезон VAR изхвърли каталунския специалист от турнира, което със сигурност дава допълнителна мотивация на Гуардиола за доказване. Може би контузиите на Лапорт и Стоунс ще се отразят на представянето във Висшата лига, но сравнително лесната група в Шампионска лига може да "вдъхнови" треньора със статут на легенда да заложи всичко в "атака" на "купата с големите уши". 

5. Италианският футбол ще се върне ли на голямата сцена? 

Един от големите италиански отбори - Интер, тръгва с "голямата кошница" през този сезон. Смяна на треньора, мащабна селекция и големи цели - "нерадзурите" се надяват на пълна промяна и ще атакуват с всички сили както Серия А, така и Шампионска лига. Карло Анчелоти и Наполи преживяха горчив удар през миналия сезон и ще се завърнат по-жадни за нещо голямо в "турнира на богатите". Аталанта ще очарова всички с атакуващия си футбол, а Кристиано Роналдо ще търси реванш за присмеха, който отнесе, че отпадна на четвъртфинал още в първия си сезон с Ювентус. През миналия сезон италианските отбори нямаха повод за радост в най-комерсиалния клубен турнир и имат допълнителна мотивация за силно представяне. 

6. Кой голям отбор ще е разочарованието в надпреварата? 

Байерн Мюнхен отпадна безславно от Ливърпул още на осминафинал, и то след 1:3 у дома. За фиаското на Реал вече говорихме, така че е време да насочим вниманието си към тазгодишното разочарование. Големият претендент за това е Ювентус - нелека група се падна на "бианконерите", които още в началото на сезона демонстрират на цял свят сериозните проблеми в съблекалнята. Маурицио Сари не беше популярен избор за нов треньор нито сред феновете, нито сред играчите, вече има налични конфликти в съблекалнята, а играта на тима е разочароваща. ПСЖ е друг кандидат за разочарование на сезона, но парижани и без това с нищо не са показали (все още), че могат да се броят за "европейски гранд". 

7. Кой ще е "новият Аякс" през този сезон? 

Ако някой Ви каже, че е очаквал "лъвовете" да са на полуфинал в Шампионска лига през миналия сезон, гарантирам Ви, че лъже. Аякс беше очарованието и романтиката в надпреварата и всички неутрални фенове викаха неистово за момчетата от Амстердам. Тази година едва ли са способни на подобен подвиг, след като бяха продадени ключови футболисти, но кой е потенциалният "наследник" на холандския гранд? Моят глас е за Борусия (Дортмунд)! Подобно на Аякс, Люсиен Фавре разполага с млад състав, но и с опитни футболисти на ключови позиции. През миналия сезон "жълто-черните" изпуснаха титлата в Германия, въпреки че в ролята си на аутсайдер водеха в класирането месеци наред. Тази горчивина помогна на младоците да придобият безценен опит, който могат да демонстрират през настоящата кампания в Шампионска лига. 

8. Скритият фаворит Тотнъм? 

Подобно на класирането на Аякс до полуфиналите, достигането на финал от страна на Тотнъм беше сериозна изненада. И именно "шпорите" трябва да са "скрития фаворит" през новата година. Тихомълком "шпорите" не просто запазиха състава си от миналия сезон, но успяха и да се подсилят в халфовата линия, където изпитваха най-сериозни проблеми през сезона. Ядрото на отбора беше запазено, като Алдервейрелд и Ериксен останаха в тима, въпреки че са с изтичащи договори. Това може да е последният шанс за "атака" на трофея за лондончани в близките години и съм убеден, че Почетино и компания ще направят всичко по силите си да докажат, че не са "чудо за един сезон" в Шампионска лига. 

9. Ще видим ли поне още веднъж Меси срещу Роналдо на терена? 

Барселона отново е сред фаворитите в турнира, докато Ювентус е сред потенциалните "издънки". За съжаление, съперничеството между Лионел Меси и Кристиано Роналдо е на прага на своя край и, ако имам едно желание като фен на футбола, то е да видя двамата в директен спор в елиминациите на надпреварата. Кристиано скоро ще е на възраст, в която ще трябва да заеме второстепенна роля, и този сезон (може би и следващият) се явява една от последните възможности да видим Ла Пулга срещу CR7 в пълния им блясък. 

10. Коя ще е следващата Кинси Волански? 

Помните лудата фенка, която нахлу на финала на Шампионска лига, нали? Моделката подпали сървърите на различните социални мрежи и днес се радва на милиони последователи. Със сигурност нейните действия ще бъдат повторени от някоя дама, въпросът е коя ще е тя. Кандидатки са всички "инфлуенсърки" и моделки с до 100 хиляди последователи, така че... предстои да разберем! 

С това се изчерпаха и 10-те изгарящи въпроса преди старта на сезона на най-комерсиалния клубен турнир. Можем само да си пожелаем да се насладим на страхотни мачове, драматични развръзки и приятни изживявания във вторник и сряда вечер, които до края на май често ще са резервирани за футболната идилия, наречена "Шампионска лига"! 

Автор: Иво Вецев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички