Стилиян Петров сред най-великите в историята на Вила


Стилиян Петров сред най-великите в историята на Вила
Снимка: Getty Images / Guliver

1190 0

Бившият капитан на България и Астън Вила - Стилиян Петров, получи заслужено признание. Бившият халф бе поставен сред 30-те най-велики играчи в историята на бирмингамския клуб, под номер 19, от изданието "HITC Sport".

Петров има общо 219 мача и 12 гола за Вила, където игра в периода 2006-2013 г.

В материала за Стенли пише, че той е започнал трудно на "Вила Парк", след като е станал първият звезден трансфер на Мартин О'Нийл през лятото на 2006. Той е привлечен в английския клуб, след като спечели 4 титли на Шотландия със Селтик.

Припомня се, че в средата на сезон 2007-08, след като е преместен по-дълбоко в халфовата линия, той скоро се утвърждава като основен играч за тима със своите пасове, висок процент работа, дисциплина в отбрана и лидерските си качества. Така критиката към неговите изяви отстъпва бързо на блестящи отзиви.

След като печели признанието за играч на годината за сезон 2008-09, той получава капитанската лента, след пенсионирането на Мартин Лаурсен и напускането на Гарет Бари. Българинът води Астън Вила към най-доброто си представяне във Висшата лига, до полуфинал на ФА Къп и финал за Купата на Лигата.

След като преодолява контузия в коляното в средата на сезона, той помага на треньора Жерар Улие да се превърне от кандидат за изпадане в отбор от първата половина в края на кампанията. След това Стилиян "изпъква като едно от малкото светли петна на клуба през първата половина от кампанията на Алекс Маклийш".

След едно нетипично мудно представяне в мача срещу Арсенал през март 2012 г., стана ясно, че това ще е последният мач на Петров за този отбор. Той бе диагностициран с остра левкемия, като битката му с болестта го принуди окончателно да окачи бутоните на пирона през май 2013 г.

След това се припомня въвеждането на традицията да се ръкопляска в чест на Стилиян в 19-ата минута на мачовете на Вила, както и огромната подкрепа, която му оказа цял свят в битката с болестта.

Сега, когато отново е здрав, Стенли играе футбол в Неделната лига и помага на треньора до 21 г. на Астън Вила в работата му, посочва HITC Sport.

Според изданието, свидетелство за ролята му за клуба е фактът, че 4 години след последния му мач за бирмингамци, Астън Вила все още не е намерил кой да го замени на терена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички