Иво Шамов: В Испания ме питат защо не съм луд като Стоичков


Иво Шамов: В Испания ме питат защо не съм луд като Стоичков

5366 0

Едва на 18 години, Иво Шамов вече е професионален футболист в испанския втородивизионен Алкоркон. Той играе като централен защитник и е един от най-обещаващите родни таланти. Още от малък се мести да живее на Иберийския полуостров заедно със семейството си. Странно защо обаче националните ни селекционери никога досега не са се сещали за него. В интервю пред "България Днес" Иво разкрива амбициите си.

Иво, в България твоето име не е особено познато, но в Испания правиш фурор. Как стана футболист?

- Занимавам се с футбол, откакто се помня. Започнах да тренирам още като малко дете в родния ми град Гоце Делчев. Вървя по стъпките на баща ми Бисер, който в продължение на десет години е бил капитан на местния отбор "Пирин". Брат ми Александър също е футболист.

Кога напусна България?

- Вече 10 години съм в Испания и играя футбол тук. Семейството ми живее на няколко километра от Мадрид, в красивото селце Буйтраго дел Лозоя.

Как се развива кариерата ти на испанска земя?

- Гордея се, че съм единственият българин на това ниво в испанския футбол, но амбициите ми са още по-големи. Това лято подписах с "Алкоркон", клуб от втора дивизия. Преди това много ме искаха от елитния "Райо Валекано", но бившият ми клуб "Сан Себастиан де лос Рейес" не ме пусна. Надявам се скоро да дебютирам в мъжкия състав.

Алкоркон се слави като най-големия кошмар на "Реал" (Мадрид), нали така?

- Да. Всички в клуба помнят фамозната победа с 4:0 над "Реал" за Купата на краля през 2009 година. Тогава клубът е с полуаматьорски статут. Отборът е воден от Мануел Пелегрини, който сега е начело на "Манчестър Сити". Мачът е влязъл завинаги в историята и никой тук не го забравя. Реваншът завършва с минимална загуба с 0:1 и колосът "Реал" е изхвърлен от турнира.

Къде се чувстваш най-добре на терена?

- Обичам да атакувам, но треньорите ме използват основно като централен защитник. Това е така заради добрия ми отскок и играта с глава.

Кой е любимият ти отбор?

- Още от малък съм фен на "Барселона". Като всяко дете и аз мечтая един ден да играя на "Ноу Камп". Но дори президентът на "Реал" (М) Флорентино Перес да ми се обади и да ме повика, няма да откажа.

Лео Меси е считан за бог в Каталуния.

- Дано един ден се срещнем. Тогава ще му кажа, че на всичко друго може да е по-добър от мен, но висока топка няма да може да ми вземе никога.

Испанците помнят ли още Христо Стоичков?

- Естествено. На всеки мач, щом разберат, че съм българин, ме свързват първо с Христо Стоичков. А след това и с Любо Пенев, защото все пак живея в Мадрид. Тук се помни всичко, постигнато от Любо с екипа на "Атлетико" (М). Гордея се и с двамата и с удоволствие казвам, че съм българин.

Сравняват ли те с някой от тях?

- Много пъти на шега са ме питали защо не съм толкова луд, колкото Стоичков. Него са го запомнили най-вече с буйния му нрав и нападките срещу съдиите. Хората тук в Мадрид изобщо не го обичат, нито пък той тях.

Защо не сме те виждали в националните гарнитури?

- Всеки ден очаквам повиквателна за юношеския национален отбор, но до момента не съм получавал обаждане. Разбира се, следих всички мачове на юношите от европейското първенство това лято. Според мен се представиха малко под очакванията. Беше ме много яд, че не съм там, за да помогна. Силно се надявам в бъдеще да получа възможност да се боря за родината си.

Защо не се сещат за теб?

- Много пъти съм си мислел защо остават така забравени някои футболисти, които играят навън в по-скромни отбори. Ето например колко късно се сетиха за Андрей Гълъбинов от италианския "Авелино" или Едисон Йорданов от дубъла на "Борусия" (Д). Прекалено късно се информираме за тях. Може би нямаме достатъчно средства, за да изпращаме скаути, които да следят нашите кадри в чужбина.

Имаш същата прическа като на Кристиано Роналдо, умишлено ли търсиш приликата?

- Въпреки че не съм от най-големите му привърженици, определено има черти, които ми харесват в него. Например като това, че не обича да си прави татуировки. Харесват ми също стилът му на обличане и визията. Може би има малко от това, че и аз съм с подобна прическа.

Фенките питат имаш ли си гадже, или са свободни да атакуват?

- Гледам да не се занасям много по гаджета, особено пък за сериозна връзка на този етап. Разбира се, имам си фенки, но засега се отдавам изцяло на футболната ми кариера. Точно грешните постъпки на Валери Божинов са ме научили на много. Не искам жените да ми изядат главата и на мен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички