Бербатов за треньорска кариера: Знам как се прави в чужбина и за това не искам да го правя тук


Бербатов за треньорска кариера: Знам как се прави в чужбина и за това не искам да го правя тук
Снимка: Getty Images/Guliver

3682 0

Димитър Бербатов се наслаждава на голяма почивка от активната си футболна кариера и намира все повече време за близките си и най-вече за двете си дъщери. Както сам сподели, сега е времето да компенсира липсата си в семейството през годините.

Как прекарва лятото, дали се вижда като треньор, има ли предложение от футболни клубове, какво можем да прочетем в книгата, която подготвя, и други интересни подробности, които сподели голямата ни звезда Димитър Бербатов пред Actualno.com и SportLive.bg, четете в интервюто.

Сега, когато имате свободно време, как протича лятото. Прекарвате ли повече време в България?

Имам повече време за децата си, което не съм имал от доста време насам и се опитвам да компенсирам липсата, която се е създала преди. Мисля, че успявам в някаква степен. В същото време имам социални отговорности, проекти, които трябва да ръководя, да се появявам, да работя, така че се опитвам да балансирам нещата. В момента съм тук, но и много пътувам. Не мога да се оплача.

Какъв е коментарът ви за представянето на българските клубни отбори в европейските турнири дотук?

Пожелавам искрено успех на всички клубни отбори у нас. Ще ми е интересно и приятно като българин да ги виждам да стигнат по-далеч и по-далеч. Това ще е добре и за самите футболисти, защото аз съм бил там и знам, че когато се появиш на европейската сцена, могат да те забележат по-лесно. Елементарни неща, които са ясни на всички, но в същото време е трудно да ги осъзнаеш, бидейки част от даден отбор, защото се концентрираш в определени свои неща и не отделяш внимание на други, които в същото време са много важни. Затова – независимо дали е Славия, ЦСКА, Левски, който и да играе с чужди отбори се опитвам да го подкрепям, гледайки ги и обсъждайки с приятели къде са грешили момчетата или са изпуснали възможност. Ще се радвам да стигнат по-далеч - не само това, което постигна Лудогорец в последните години, но и другите български отбори да постигнат нещо съществено, защото имат сили, противниците също са силни, но пък всичко може да се случи.

Какво мислите за новото състезание на ниво национални отбори - т.нар. Лига на нациите, която всъщност ще определи жребия за квалификациите за Евро 2020?

Не съм много запознат точно как ще се случват нещата. Регламента в плюс ли е за нас, по-малките национални отбори и държави?

Да, надяваме се. Дори се смята, че Лигата на нациите е преди всичко приятелски турнир, но много по-интересен.

Сериозно, ами това е супер! Хващаш ме неподготвен по темата, не съм се интересувал как конкретно ще се случат нещата и не мога да ти дам точен отговор. Но ако предоставя възможност на националния отбор да има по-голям шанс за класиране, е добре за нас, защото така ще отидем на голям форум, на който не сме били от доста време.

Пишете книга. Разкажте ни малко повече? Кога се очаква да бъде издадена?

Нищо не мога да ти кажа, защото е тайна (смее се). Книгата ще е биографична, процесът върви от доста време насам. Мисля, че споменах на твои колеги – аз ще напиша една книга в моя живот, не шест, така че искам да е най-доброто, което мога да направя. Ще се разказва от къде съм тръгнал и как съм стигнат дотук. Надявам се най-вече да е в помощ на момчета в България, да видят и прочетат как съм направил нещата, ако имат желание, и те да успеят и да се развиват. В същото време книгата ще се разпространява в чужбина, на английски език. Процесът не е все още на ниво завършване, но да кажем, че гоним финалната права. От много време се опитвам да пиша повече и искам да го направя професионално, но в същото време да е лесно за четене. Все пак не пиша за химия, а за футбол, за това как аз съм успял.

Имете ли предложение от футболни клубове, тъй като в момента сте без отбор?

На този етап не. Човек трябва да е реалист къде се намира в един момент от живота си, какво може да прави и какво не. Нека мине още известно време и ще реша как ще се развива оттук насетне кариерата ми. Вече може би е време да спра, но пък лесно ли се спира една така любов, с която съм бил през целия си живот?! Но идва един момент, в който трябва да се вземе решение, и той няма да бъде много далеч.

Замисляли ли сте се за треньорска кариера?

Хората се опитват да слагат рамки, аз например, както споменах пред твои колеги, имам интереси, различни от спорта, свързани с бизнеса, например. Дали мога да бъда треньор – играл съм в чужбина, знам как трябва да се случват нещата, може би точно за това не съм сигурен, че искам да го правя тук. Не мога да си го позволя, тъй като няма да е както трябва. Ако реша да поема по такъв път, трябва да знам, че съм напълно готов. Трябва да знам, че няма да изглеждам смешно от страни. Работата на треньора е много по-трудна.

Къде се виждате след 10 години?

Сега съм на 19, значи на 29...(смее се). Не знам, предполагам, че искам само да съм здрав. Моето здраве и това на близките ми е най-важното. Впоследствие имам амбицията да се развивам в много неща, в момента го правя, резултатите се забелязват или впоследствие ще се забележат. Искам да бъда полезен на много хора, на себе си включително. Все си мисля, че за нещата, с които се захващам, съм все още млад. Имам време да се подготвя за тези, които ще върша в бъдеще.

Интервю на Милена Славкова

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички