Фенербахче: Искаха играчите ни мъртви! (Хронология на ужаса в Турция)


Фенербахче: Искаха играчите ни мъртви! (Хронология на ужаса в Турция)

2128 0

Фенербахче е победил Ризеспор с 5:1 и се прибира у дома. Автобусът отвежда играчите до летището в Трабзон. Когато автобусът минава през мост, отекват няколко изстрела, а няколко куршума удрят страничния прозорец до шофьорската врата.

В резултат на обстрела е ранен шофьорът на автобуса - Уфук Киран, който, след като е ударен с куршум в лицето, от устата му избликва кръв. След няколко секунди той се опитва да хване волана и да спре автобуса.

Няколко секунди са нужни на шефа по сигурността Сердар Кълъч да се намеси и да натисне ръчната спирачка. Ако автобусът не е бил спрял до 25-30 секунди, возилото е можело да падне във водата.

"Чух шум, видях, че главата на водача ряздо се навежда неестествено напред и скочих. Ако не бяхме спрели автобуса, всичко можеше да приключи много по-лошо", категоричен е Кълъч.

Шофьорът е закаран в болница, където е бил поставен в интензвиното отделение. Раната не застрашава живота му. Скоро той ще се подложи на операция, при която късът метал, попаднал в главата му, ще бъде отстранен, а лицевата му кост - възстановена.

Нито един от играчите не е пострадал физически. Веднага след инцидента те са били транспортирани в бронирани автомобили до летището, под строга охрана. Пътищата са били блокирани.

Организаторът на атаката не е бил заловен, като според следствието той се е скрил в гората. На мястото на инцидента са били открити и камъни.

Случаят с Фенербахче се следи от най-важните политици в страната - премиерът вече осъди атаката, а президентът лично поръча разследването да протече под специален контрол.

"Когато научих новината, и ръцете и краката ми се разтрепериха. Не можех да престана да мисля за тези ужасни неща и да сдържа емоциите си. Плачех", разкри Дирк Кайт, който пропусна мача с Ризеспор заради травма.

Ръководството на тима вече поиска първенството на Турция да бъде прекратено до изясняване обстоятелствата около инцидента.

"Турция е в бедствено положение. Днешното събитие не е обикновена случка. Нападателите са целели сериозно да наранят или убият шофьора на автобуса. Искали са той да загуби контрол над автобуса и той да падне. Те са искали да видят мъртви играчите.

Ние мълчахме, но повече няма да стоим със затворени уста. Даже аз самият предполагах, че там може да бъде опасно. Проумявах го аз, обикновеният гражданин, а полицията не го ли осъзна? Има проблем с осигуряването на безопасността. Надявам се, че премиерът ще обърне вниамние на случилото се. Възможно е този момент да стане повратен в историята на турския спорт", коментира генералният секретар на Фенербахче Махмут Услу.

След инцидента феновете на тима започнаха да се събират на летището в Истанбул, за да посрещнат и подкрепят отбора след преживения ужас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички