Уникален рекорд! Най-великият финал направи Световното първенство в Катар №1 в историята


Уникален рекорд! Най-великият финал направи Световното първенство в Катар №1 в историята
Снимка: Getty images

2204 0

Световното първенство в Катар приключи, но ще остане в историята. Мондиалът в държавата от Персийският залив счупи рекорда за най-резултатен шампионат на планетата. Турнирът приключи със 172 отбелязани гола, сочи официалната статистика.

Това е само с едно попадение повече от Мондиал 98 и Мондиал 2014, на които паднаха по 171 гола. За върховото постижение на шампионата в Катар допринесе и може би най-великият финал в историята на световните първенства. В неделя Аржентина триумфира с титлата след победа след дузпи над Франция. Шестте гола във финала, реализирани в редовното време и продължения на спора за трофея, пренаписаха историята по отношение на резултатността.

Припомняме, че след 1994 форматът на Мондиалите е с по 32 участника. До турнира в САЩ, включително в надпреварата се включваха максимум по 24  отбора. Следващото световно първенство ще бъде още по-революционно, защото в него ще участват цели 48 тима.

Така със своите 172 гола в 64-те мача шампионатът в Катар влезе в историята като най-резултатен. На шампионата са отбелязани средно по 2,69 гола на среща.

Най-високото съотношение голове към мач е отбелязано по време на Световното първенство през 1954 г. в Швейцария, където са отбелязани средно 5,38 гола във всеки от 26-те мача.

Честта на най-добрия голмайстор на световното първенство за всички времена принадлежи на германеца Мирослав Клозе. Емблематичният нападател вкара общо 16 гола на четири световни първенства, като неговият 16-и и рекорден гол дойде в полуфинала на Германия срещу Бразилия през 2014 г.

Световното първенство през 1990 г. има най-малко средни голове на мач, като топката влиза в мрежата 115 пъти в 52 мача, или около 2,21 гола на мач. Най-малкото отбелязани голове в един турнир е 70, което се случи на първите две световни първенства през 1930 г. и 1934 г. Това може да се обясни с факта, че само 13 и 16 отбора участваха съответно във финалите и така бяха по-малко мачове игра като цяло.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Всеки един мач на Световното първенство по футбол: ето защо Аржентина и Меси заслужиха

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички