Отборът, който може да изгрее в Катар и да заслепи 2-те слънца в групата си (ВИДЕО)


Отборът, който може да изгрее в Катар и да заслепи 2-те слънца в групата си (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3927 0

"Самураите" са един от най-добрите отбори от зона Азия и се отправят на Световното първенство по футбол в Катар с амбицията да обърка сметките на фаворитите в групата Германия и Испания. По-голямата част от футболистите им играят за европейски отбори, като най-много са те в германската Първа Бундеслига - Мая Йошида (Шалке 04), Хироки Ито и Ватару Ендо (Щутгарт), Генки Харагучи (Унион), Рицу Доан (Фрайбург), Даичи Камада (Айнтрахт), Ао Танака (Дортуна Дюселдорф).

Във Висшата лига има двама - Такехиро Томиясу (Арсенал) и Каору Митома (Брайтън), а в Лига 1 играят Такуми Минамино (Монако), Джуня Ито (Реймс) и вратарят Ейджи Кавашима (Страсбург). Има и национали от Селтик.

Сред представителите на Джей лигата трябва да се спомене 36-годишният защитник Юто Нагатому, който игра за Интер от 2011 до 2018 г. В момента той е част от японския Токио.

Полузащитникът на Реймс Ито стана голмайстор на "самураите" в квалификациите за Мондиал 2022. Той отбеляза 4 гола и направи 2 асистенции.

Преди няколко дни японският национален отбор бе разтърсен от трагедия - бившият им нападател Масато Кудо почина на 32-годишна възраст след мозъчна операция. Той записа 4 мача и вкара 2 гола за "самураите".

В коя група на Световното е и какви са очакванията към отбора

Япония се падна в нелеката група "Е" в Катар с Германия, Испания и Коста Рика. При това положение излизането от групите за тях ще бъде голяма сензация. Кристално ясно е, че фаворити в групата са европейците, които са крайно амбицирани в Катар, тъй като се провалиха на последния мондиал.

И тъй като Япония е силен отбор, но четвъртият тим в групата също не е за подценяване, изглежда определено, че с костариканците ще се борят кой ще завърши трети тук. Но поне малки сензации - позитивен резултат срещу шампионите на света от 2010 и 2014 г., не са изключени и са напълно по силите на азиатците.

Пътят към Световното

Отборът от страната на изгряващото слънце се класира без проблеми на Мондиал 2022. Във втори квалификационен кръг на зона Азия те спечелиха безапелационно групата си в компанията на Таджикистан, Киргизстан, Монголия и Мианмар. Момчетата на Хаджиме Мориясу спечелиха и осемте си мача с голова разлика 46-2.

В третия квалификационен кръг съперниците бяха по-сложни - Саудитска Арабия, Австралия, Оман, Виетнам и Китай, но тимът също постигна без главоболия своята цел. Япония зае второ място, даващо право на директно класиране за Световното в Катар. Те завършиха само на точка зад лидера Саудитска Арабия и изпревариха третия Австралия със 7 точки.

История на отбора на Световните първенства

Отборът на Япония ще играе на седмото си световно първенство. За първи път азиатците участваха на най-големия футболен форум през 1998 г. във Франция. Тогава, под ръководството на Такеши Окада, завърши последен в групата си, без да спечели точка. Японците бяха в компанията на Аржентина, Хърватия и Ямайка.

Оттогава насам "самураите" не са пропускали мондиал. Те преодоляха груповата фаза 3 пъти - през 2002, 2010 и 2018 г., но никога не са стигали отвъд осминафиналите. Последните 2 пъти обаче бяха много близо до това.

През 2010 г. Япония отстъпи на Парагвай след дузпи, а на последния засега шампионат - в Русия, поведе на Белгия с 2:0, но отстъпи драматично с 2:3.

Най-слабото си представяне на световни финали японците записаха именно в първото си участие.

Селекционер и основна тактическа схема 

В Катар японският тим ще бъде воден от 54-годишния Хаджиме Мориясу. Той показва добри резултати, но никога не е работил извън родината си. Започва треньорската си кариера през 2004 г. като помощник в Санфрече Хирошима. Като старши треньор дебютира през 2012 г., също в Санфрече, и ги води и през 2013 и 2015 г.

В националния отбор започва работа през 2017 г., когато води тима до 23 г. Година по-късно поема мъжкия отбор, заменяйки на поста Акира Нишино. Мондиал 2022 ще е първи за него като треньор на "самураите".

С него отборът играе най-често в схема 4-2-3-1 (Шмид - Ямане, Танигучи, Ито, Нагамото- Шибасаки, Танака- Доан, Минамино, Митома-Фурухаши).

Състав за Световното:

Вратари: Шуичи Гонда, Даниел Шмид, Ейджи Кавашима.

Защитници: Мики Ямане, Хироки Сакай, Мая Йошида, Такехиро Томиясу, Шого Танигучи, Ко Итакура, Хироки Ито, Юто Нагатомо, Юта Накаяма.

Полузащитници: Ватару Ендо, Хидемаса Морита, Ао Танака, Гаку Шибасаки, Каору Митома, Даичи Камада, Рицу Доан, Джуня Ито, Такуми Минамино, Такефуса Кубо, Юки Сома.

Нападатели: Даизен Маеда, Такума Асано, Аясе Уеда

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички