За пръв път в историята: Босненец класира 4-ти отбор на световно първенство


За пръв път в историята: Босненец класира 4-ти отбор на световно първенство
Снимка: Getty Images/Guliver

3016 0

Босненският треньор на националния отбор на Мароко Вахид Халилходжич постигна своеобразен рекорд в историята на треньорската професия. Мароко стана четвъртият отбор, който Халилходжич класира на световно първенство след тези на Кот Д‘Ивоар, Алжир и Япония.

Любопитен факт е, че от предходните три пъти той е бил на световно първенство само с един отбор – с този на Алжир на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, когато алжирците стигат до 1/8-финал с Германия.

Босненският наставник успя да класира Кот Д‘Ивоар за Световното първенство в Южна Африка през 2010 година, но той е изгонен няколко месеца преди това поради кошмарно представяне на купата на африканските нации.

Малко след като успява да класира Япония на Мондиал 2018 в Русия, Халилходжич напуска поста си поради неразбирателства с местната футболна федерация.

Въпреки че успя да постигне класиране на Мондиал 2022 с отбора на Мароко, феновете на отбора изразиха недоволство преди време заради слабото представяне и отпадането на 1/4-финал на Купата на африканските нации в началото на тази година. Веднага след успеха снощи (29.03) босненецът получил обаждане лично от кралят на Мароко Мохамед VI, който го поздравил за големия успех.

В своята богата кариера Вахид Халилходжич е водил и доста клубни отбори, сред които ПСЖ (носител на Купата на Франция през 2004 година), Лил (шампион на втора френска дивизия през сезон 1999/2000), Рен, Нант, Динамо Загреб (шампион на Хърватия за сезон 2010/2011) и Трабзонспор.

Безспорно най големи успехи постига с мароканския Раджа Казабланка, с който става два пъти шампион на Мароко през сезон 1996/97 и 1997/98, както и печели Шампионската лига на Африка през 1997 година.

 Ето до какви действия се стигна след като Нигерия не успя да се класира за Мондиал 2022 (вижте в посочения линк)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички