"Най-слабият" представител на Африка готви "бетона", за да изненада фаворитите (СНИМКИ)


"Най-слабият" представител на Африка готви "бетона", за да изненада фаворитите (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

4828 0

Националният отбор по футбол на Тунис е един от петте африкански отбора, който си извоюва място на Световното първенство по футбол в Катар, заедно със Сенегал, Камерун, Гана и Мароко. Специалистите определят страната като "най-слабата" от всички отбори, които успяха да се класират за финалите от зона Африка. За "картагенските орли" това ще е 6-о участие на Световна купа и второ поред такова след Мондиал 2018 в Русия.

Африканската страна бе заплашена от изваждане от турнира, след като държавните органи на страната се опитаха да окажат влияние върху Тунизийската футболна федерация. Това е строго нарушение на правилата определени от ФИФА, но до такова решение не се стигна. 

Тунис е определян за аутсайдер в групата

Въпреки богата ти история, осеяна с много успехи на своя континент, Тунис е определян като "аутсайдер" в Група "D" на Световното първенство, където още се намират Дания, Австралия и действащият шампион - Франция. "Картагенските орли" трябваше да "подгряват" за Мондиала с приятелски мач срещу един от фаворитите за титлата - Бразилия и бяха разгромени с 5:1, а специалисти откриха много слаби точки в състава на тунизийците. В тази среща южноамериканския отбор направо разби съперника си, който показа прекалено малко от възможностите си и определено не затвърди претенциите си за предстоящите Световни футболни финали. 

Фаворитът в групата - Франция, обаче, може да бъде леко притеснен от съперника си, тъй като в историята на двубоите между двата отбора има регистрирани две равенства и една победа в полза на "петлите", като и трите срещи са със статут на "приятелски". Австралия има една загуба нанесена от Тунис за Купата на Конфедерациите през 2005, а Дания записва победа над африканската страна с 2:1 отново в контрола. 

Пътят на "картагенските орли" до Катар 2022

Тунис преминава квалификациите за Световното първенство през "Зона Африка", където стартира във втория етап по време на груповата фаза. Там успява за да завърши на първо място в група "B" и отива към трета фаза, където според жребий в две срещи се определят пет от десетте тима имащи право на участие в Катар. Класирането на отбора не може да се определи като лесно, тъй като много малкия брой мачове, който трябва да се изиграят предполагат, че тимовете нямат място за грешки. Тунизийците побеждават Мали с общ резултат 1:0 и в двете срещи и получават "билет" за Мондиал 2022 на 29 март тази година. 

Тунис има нелеката задача да прескочи груповата фаза за първи път в историята си

На теория преминаването към 1/8-финалите на турнир като Световна купа изглежда лесно, но на практика за африканската страна би означавало да подобрят най-доброто си представяне на подобен тип турнир в историята си. До момента, Тунис никога не е прескачал груповата фаза, като най-високото класиране на отбора е по време на Световното първенство в Аржентина през 1978 година, където завършват 9-и в общото класиране. Важното е да се отбележи, че тогава не се класират най-добрите трети отбори от всяка група, както е сега, а Тунис завършват трети и ако регламента бе друг са щели да намерят място в директните елиминации. Определено може да твърдим, че ако все пак "картагенските орли" успеят да се представят на ниво и да надскочат възможностите си в Катар, това би се определило като грандиозен успех в родината им. 

Национален селекционер на Тунис е Джалел Кадри, който наследи поста от Мондхер Кебайер след провала на Купата на Африканските нации, където големите надежди на страната бяха разбити на четвъртфиналите от скромния тим на Буркина Фасо. Кадри е с над 20 годишен опит, като е тренирал отбори предимно в Саудитска Арабия и Тунис. Най-големият му успех е първото място на Купата на Кирин - турнир, който се организира в Япония вече 45 години. Разбира се, класирането на "картагенските орли" на Световните футболни финали също може да се добави като успех към кариерата на тунизийския специалист.

Джалел Кадри залага на схема 4-3-3 откакто пое Тунис в началото на годината. Мениджърът не разполага с голям набор от таланти, от които да избира, но има някои познати имена от последователите на английския футбол, включително бившето крило на Съндърланд - Уахиб Хазири, сега в Монпелие, тийнейджърът халф на Бирмингам Сити - Ханибал Мейбри под наем от Манчестър Юнайтед, и бившият защитник на Саутхемптън Ян Валери, който се присъедини към френския Анже това лято.

Тунизиец с френско гражданство повежда страната към Катар 2022

Вторият във вечната ранглиста на голмайсторите в африканската страна - Уахби Хазри, който от 9 години е част от националния отбор може да се определи като един от водещите футболисти в състава на Джалел Кадри. Със седемдесет и една срещи и 24 попадения на сметката си, нападателят на френския Монпелие определено ще попадне в центъра на вниманието, а цял Тунис ще чака невероятните му попадения на Световната купа.

Роденият във Франция Хазри е имал възможността да играе за юношеските гарнитури на Франция, но след това избира да се състезава за "картагенските орли". Освен в Монпелие, тунизийският нападател бе основна част от състава на Сент Етиен 4 сезона, Рен и Бордо. В периода 2015-2018 Хазри се състезава за Съндърланд във Висшата лига и Чемпиъншип.

Официален състав на Тунис за Световното първенство в Катар

Вратари: Аймен Дахмен (Клуб Спортиф Сфаксиен), Муез Хасан (Клуб Африкан), Бешир Бен Саид (УС Монастир), Аймен Матлути (Етоал дю Сахел);

Защитници: Али Абди (Каен, Франция), Мохамед Драгер (Люцерн, Швейцария), Али Малул (Ал-Ахли, Египет), Вайди Кешрида (Атромитос Атина, Гърция), Надер Гандри (Клуб Африкан), Ясин Мериа (Есперанс), Билел Ифа (Кувейт ФК, Кувейт), Дилан Брон (Салернитана, Италия), Монтасар Талби (Лориен, Франция);

Полузащитници: Елиес Схири (Кьолн, Германия), Гайлен Шалали (Есперанс), Аиса Лайдуни (Ференцварош, Унгария), Мохамед Али Бен Ромдан (Есперанс), Оержани Саси (Ал-Духаил, Катар), Ханибал Межбри (Бирмингам, Англия);

Нападатели: Юсеф Мсакни (Ал-Араби, Катар), Сейфедин Жазири (Замалек, Египет), Наим Слити (Етифак, ЮАР), Исам Жебали (Одензе, Дания), Таха Ясин Хениси (Кувейт СЦ, Кувейт), Анис Бен Слиман (Брьондби, Дания), Махби Хазри (Монпелие, Франция).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички