Най-големите изненади в историята на Световното първенство


Най-големите изненади в историята на Световното първенство
Снимка: 123rf

1847 0

Що се отнася до Световното първенство, може би най-голямата изненада е, че експертите и феновете все още се изненадват, когато отборът фаворит бива победен от „по-слаб“ национален отбор. Това се случва на почти всеки турнир и без съмнение ще има неочаквани резултати в Катар, когато първенството през 2022 г. започне през ноември.

Коефициентите за залагания за турнира винаги ще са в полза на исторически по-силните международни отбори, така че когато става въпрос за Световно първенство 2022 прогнози, е малко вероятно някой да предвижда големи изненади в самото начало. Разбира се, през годините сме ставали свидетели на много такива, като някои от най-неочакваните са споменати тук, започвайки в хронологичен ред с:

Уругвай 2 - 1 Бразилия, 1950 година

Това издание на турнира е единственото, в който победителят се определяше в ситуация на групови фази, а не в еднократен елиминационен финал. Бразилия бяха домакини и трябваше да избегнат поражение, за да бъдат короновани за световни шампиони. Те бяха големите фаворити, тъй като  успяха да отбележат 23 гола в предишните 5 мача, а след това поведоха над Уругвай в началото на второто полувреме. Смелите уругвайци обаче не се предадоха без бой и отвърнаха с два късни гола, чрез които грабнаха трофея от ръцете на бразилците. Официално присъстваха 173 850 души, въпреки че други смятат, че броят им е над 200 000. Така или иначе това е най-високата посещаемост и до ден днешен, а присъстващите станаха свидетели на един от най-големите сътресения в историята на Световното първенство.

Англия 0 - 1 САЩ, 1950 година

Преди този мач Съединените щати бяха загубили седем международни турнира с общ резултат 45 - 2. Англия, от друга страна, имаше силно желание да продължи напред и потенциално да вдигне трофея. Те бяха почти арогантни в подхода си, като че ли вярваха, че просто трябва да се появят на терена, за да спечелят. Невероятен гол малко преди полувремето от Джо Гетиенс даде преднина на американците и въпреки всички възможности за обрат от Англия, САЩ успяха да запишат една от най-невероятните победи в историята на Световната купа.

Западна Германия 3 - 2 Унгария, 1954 година

Може да се твърди, че Унгария никога не се е възстановила напълно от този резултат. Националите им бяха широко приети като най-добрите в света по това време – непобедени в 31 мача, действащ олимпийски шампион и пълен с изключително талантливи играчи като Ференц Пушкаш и Нандор Хидегкути. Германците, от друга страна, бяха записали в архива си само няколко приятелски мача, тъй като бяха върнати обратно в международната мрежа след период на изгнание след войната. Унгарците се впуснаха в преднина от два гола само след 8 изминали минути, но забележително Германия обърна резултата, успявайки да излезе като победител с общ резултат 3 – 2. От този момент, Унгария никога повече не беше същата сила като преди.

Алжир 2 - 1 Западна Германия, 1982 година

През 1982 година германците влязоха в турнира като европейски шампиони и фаворити в турнира, докато Алжир прави своя дебют на Световното първенство. Преди мача германските играчи прогнозираха осем гола в шокиращо демонстриране на неуважение. Не им отне много време, за да разберат, че са подценили много опонентите си и за дълги периоди от време просто не можеха да се доближат до талантливите северноафриканци. При резултат от 1 - 1 алжирците направиха прекрасен пас, който разкъса защитата на Германия и им даде преднина, която те удържаха удобно, за да подпечатат известната победа. За съжаление противоречивата победа над Австрия в последния мач от групата за германците лиши Алжир от прогреса в следващия етап на състезанието.

Камерун 1 - 0 Аржентина, 1990 година

Аржентина беше спечелила Световното първенство през 1986 г. и се очакваше отново да се представи добре, с това, което изглеждаше като лесна победа срещу африканската нация, което беше до голяма степен непознато във футболен план. Неукротимите лъвове, както бяха кръстени, обаче се оказаха твърде силни и твърде умели за южноамериканците, които не можаха да намерят път назад след отбелязания гол за Камерун в средата на второто полувреме. Самият мач също завърши с девет души, след като имаха 2 изгонвания. Те щяха да стигнат до четвъртфиналите и да уплашат доста здраво Англия, преди в крайна сметка да отпаднат в продълженията.

България на 4-то място, 1994 година

На терена България беше една от най-големите изненади на турнира през 1994-та година. Българите никога не бяха печелили мач в последните пет предишни издания на Световното първенство, но, водени от легендарния Христо Стоичков, който в крайна сметка беше и споделен голмайстор в турнира, националите просто изненадаха всички останали нации. България успя да спечели два от трите си мача в групата, за да се класира за втория кръг, където се класира с дузпи над Мексико при краен резултат от 3 – 1. След това, на четвъртфиналната фаза, България се срещна с действащия световен шампион Германия, където головете на Христо Стоичков и Йордан Лечков ни донесоха победа с резултат 2 – 1. България завърши на четвърто място след загуба от Италия и Швеция съответно на полуфиналите и на мача за третото място.

Франция 0 - 1 Сенегал, 2002 година

Тази игра изглеждаше като пълно несъответствие. Франция влезе в двубоя като действащ победител в Световното първенство, докато това беше първото участие на Сенегал в престижния турнир. Французите бяха бавни от самото начало, като изглеждаха, че напълно са подценили съперниците си и това се оказа доста лошо за тяхна сметка. Ел Хаджи Диуф, който тъкмо бе подписал договор за игра с английската Висша лига, беше звездата на шоуто и след като западноафриканците успяха да съберат необходимото самочувствие, Франция така и не успя да отвърне на удара.

Това показва, че коефициентите за печалба на букмейкърите не показват истината за това как ще се развие един спортен турнир, но все пак могат да дадат някаква насока. С Betano промо код можа да погледнете прогнози на известния български букмейкър. После обаче ви съветваме да направите собствения си анализ преди да направите залог.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички