Кристиано Роналдо, Пепе, Бланко: Кой е най-възрастният реализатор на световни финали?


Кристиано Роналдо, Пепе, Бланко: Кой е най-възрастният реализатор на световни финали?
Снимка: Getty Images

1588 0

Световното първенство по футбол е най-големият спортен форум. Мнозина са се опитвали да го спечелят, но малцина са успявали, разбирайки, че се нуждаят от огромен опит за триумф на най-голямата сцена.

Както във всички неща от живота, така и във футбола опитът помага наистина много. В настоящия материал ще ви представим петимата най-възрастни футболисти, които са успявали да направят думата "старост" на пух и прах и са реализирали попадение на световни финали.

5. Куаутемок Бланко (Мексико) - 37 години, 151 дни

Мексиканският плеймейкър Куаутемок Бланко беше на 37 години и 151 дни, когато наниза вратата на Франция на Световното първенство по футбол през 2010 година. Това го прави петият най-възрастен голмайстор в историята на турнира и най-възрастният мексиканец, вкарвал някога на Световно първенство.

Третият и последен гол на Бланко на световни финали дойде от дузпа в 79-ата минута и помогна на Мексико да спечели с 2-0 над "петлите". Поражението срещу Мексико значително допринесе за срамното отпадане на Франция от Южна Африка в груповата фаза през 2010-а.

4. Гунар Грен (Швеция) - 37 години, 236 дни

Легендарният шведски нападател Гунар Грен вкара само един гол на Световното първенство по футбол в бляскавата си кариера. За щастие, това попадение бе достатъчен, за да му осигури място в историческите книги,  вкарвайки гол на полуфинала на Световното първенство през 1958 г. срещу Западна Германия. Грен, на 37 години и 236 дни тогава, става най-възрастният стрелец в историята на турнира.

 

3. Кристиано Роналдо (Португалия) - 37 години, 295 дни

Петкратният носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо влезе в историята, когато вкара за Португалия в първия им мач от група "H" на Световното първенство 2022 срещу Гана на 24 ноември тази година,  вкарвайки от дузпа в 65-ата минута.

Бившият нападател на Реал Мадрид сам спечели дузпата, след като беше повален в наказателното поле от Мохамед Салису. Уверен както винаги, Роналдо избра да изпълни дузпата, като я вдигна и над стопера на Гана - Лорънс Ати-Зиги, и прониза вратата му. Подпомогнати от неговия гол, "мореплавателите" в крайна сметка си осигуриха победа с 3-2 над тежките си съперници.

2. Пепе (Португалия) - 39 години, 283 дни

Един от най-великите централни защитници на 21-ви век, Пепе влезе в историята, когато засече топката във вратата на Швейцария на 6 декември 2022 г. Пепе вкара безупречен удар с глава в 33-ата минута. На 39 години и 283 дни той стана вторият най-възрастен голмайстор в историята на световните финали.

1. Роджър Мила (Камерун) - 42 години, 39 дни

Легендарният нападател Роджър Мила стана най-възрастният голмайстор в историята на мондиалите, когато отбеляза срещу Русия в последния мач от груповата фаза на Камерун в САЩ през 1994 г. Само минута след като влезе, през второто полувреме, Мила пое топката на границата на наказателното поле, освободи се и нанесе голов удар покрай руския вратар Станислас Черчесов.

Мила, който тогава беше на 42 години и 39 дни, обаче не успя да спаси отбора си от срамна загуба. Подкрепена от хеттрика на Олег Саленко, Русия си осигури категорична победа с 6-1 над Камерун тогава.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички