Красота, изящество и още нещо – Десетте най-добри топки, използвани на Световни първенства (СНИМКИ)


Красота, изящество и още нещо – Десетте най-добри топки, използвани на Световни първенства (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images / Guliver

2936 0

Що е то футболен мач без топка – нищо! Това е средството превърнало се в символ на най-великата игра на тази планета, нещо без което футболът просто нямаше да съществува.

Най-големият спортен форум – Световното първенство по футбол също е голяма част от културата на топките за игра. За всеки Мондиал се проектира различно кълбо, с което най-добрите в света показват уменията си пред целия свят.

В настоящия материал ще ви представим десетте най-добри топки, с които са се играели Световните по футбол, като започнем с номер 10 и стигнем до безспорния и категоричен №1 в класацията.

10. Етруско Унико (Мондиал 90')

Това е топката, използвана на Световното първенство в Италия през 1990 година. На нея могат да се забележат етруските лъвове, които са принадлежели на едни от най-силните и развити племена на Апенините. Смята се, че дори древните римляни се позовават на тяхната култура и я доразвиват още преди христа. Гол на Анди Бреме на финала в Рим носи третия успех на Германия срещу Аржентина на Диего Марадона.

 

9. Телстар Дурласт (Мондиал 74')

Кълбото не е представлявало нищо особено и е било почти същото като това, което се е използвало на Световното първенство през 1970 в Чили. Футболистите тогава са били доста доволни от него, защото не е създавало никакви проблеми. Adidas залага на черно-бяла шарка, за да се съчетава добре с модерните телевизори по онова време.

 

8. Танго (Мондиал 78‘)

Топката за Световното в Аржентина носи името на официалния танц на нацията – тангото. От Adidas правят революция с нея, като това е първата топка, която не е съставена изцяло от кожа. Манията по Танго е огромна. Производителят има сериозни опасения, че кълбото няма да се продава поради високата си цена, но в крайна сметка, регистрира доста добри печалби от него.

 

7. Ацтека (Мондиал 86‘)

Легендарната напълно синтетична топка, за която великия Диего Марадона признава, че пасва идеално на левия му крак. Дизайнът и е вдъхновен изцяло от културата на древните ацтеки и тяхната архитектура. Марадона отбелязва 5 попадения с нея на финалите в Мексико и донася световната купа у дома в Аржентина.

 

6. Тимгайст (Мондиал 06‘)

Това е една от любимите топки на футболните фенове, използвана за Световното първенство в Германия. В буквален превод означава „отборен дух“ и върху нея е изобразено логото на Мондиала – три усмихнати човечета. До полуфинала се играе с черно-бяло кълбо, а за финала в Берлин е изработена специална топка със златен оттенък.

5. Трикольор (Мондиал 98‘)

Официалната топка за Световното във Франция. Интересното за нея е, че тя е първата такава, която се създава извън Европа - направена е във фабрики в Мароко. С нея Adidas слага край на серията от черно-бели топки, като в палитрата участват трите цвята във френското знаме.

4. Бразука (Мондиал 14‘)

Най-интересното за топката бе, че името и бе дадено от футболните фенове. Дизайнът и олицетворява „пъстрата“ Бразилия – денонощните карнавали, прекрасната природа и разбира се – самбата. Топката е тествана страшно много из местните бразилски първенства, преди да бъде официализирана за Мондиала. Тя притежава уникален дизайн – отлична симетрия на своите панели, които правят кълбото по-бързо както по тревата така и във въздуха.

3. Телстар (Мондиал 70‘)

Телстар беше първата истинска официална топка на Световното първенство, нарушавайки традицията за използване на топки, произведени в родната нация. Дизайнът, подобно на тази от 1974-а, е използван, за да може топката да се вижда по-лесно на черно-бели екрани. Интересното е, че Adidas доставя 20 броя за цялото събитие и не всеки мач се е играл с нея, но все пак тя си остава емблематична.

 

2. Фивърнова (Мондиал 02’)

Adidas наистина успява да излезе от стереотипите за футболни топка с това свое творение. Това средство за игра включва и интересния материал – синтетична пяна, който е създавал огромни проблеми на професионалните вратари и не един или двама са се оплаквали от полета и траекторията на кълбото. С тази топка Роналдо носи на Бразилия последната пета титла в Южна Корея и Япония.

1. Джабулани (Мондиал 10‘)

Според мнозина една от най-красивите за окото футболни топки, но за участниците на Световното първенство в Южна Африка – пълен кошмар. Името и произлиза от зулуски, което означава „носещ радост на всички“. Adidas съобщи, че е вкарал изключително много време в разработката и, която включва най-различни процеси. Украската и също е уникална, съдържа 11 различни цвята – по един за всеки играч на отбора на терена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички