Жестоките градуси в Катар и светлата официална причина защо Световното е там


Жестоките градуси в Катар и светлата официална причина защо Световното е там
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

2117 0

Световното първенство по футбол официално бе открито, като дори вече станахме свидетели на първия съдийски сигнал на Мондиал 2022 - той прозвуча на откриващия мач Катар срещу Еквадор. Въпреки това някои въпросителни около състезанието остават.

Защо Световното първенство е през зимата?

Футболният световен шампионат задава много въпроси, особено през 2022-ра година. Световното първенство през тази година в Катар ще създаде поредица от прецеденти в дългата история на състезанието, макар десетки хора, организации и държави да изразиха загриженост относно взетото решение на ФИФА през вече далечната 2010-а година.

Катар 2022 ще бъде първият Мондиал, който ще бъде проведен в Близкия изток, като по този начин световната футболна организация (ФИФА) спаси обещанието си да организира поне един голям международен турнир в региона преди 2030-а година.

Наред с това историческо решение, основано главно на географски и метеороголични причини, Катар 2022 ще бъде и първото Световно първенство, проведено през зимните месеци на годината с начало през ноември и край през декември – няколко дни преди Коледа.

Това разбиране първоначално беше посрещнато с грандиозна опозиция от мнозинството участващи селекции поради влиянието върху европеизираните закони, ала ФИФА остана непоколебима в пазенето на катарското домакинство.

До този момент в Азия се е провело едно, единствено Световно първенство – това в Япония и Южна Корея. На фона на катарския избор, то тези две страни приеха континенталната надпревара през лятото през вече далечната 2002-а година, когато Бразилия пирува за последен път със Световната купа. Но тогава нямаше проблеми с времето и климата. Напротив, мачовете бяха разположени в часовия пояс, който приляга на японци и южнокорейци и нямаше никакви грижи с футболисти и официални лица.

Какви са температурите в Катар?

Януария: 25 градуса

Февруари: 20 градуса

Март: 21 градуса

Април: 22 градуса

Май: 33 градуса

Юни: 35 градуса

Юли: 36 градуса

Август: 37 градуса

Септември: 33 градуса

Октомври: 31 градуса

Ноември: 24 градуса

Декември: 21 градуса

Защо Световното през 2022-ра се провежда в Катар?

Катар беше избран от ФИФА на фона на предложенията от Австралия, Япония, Южна Корея и САЩ по време на финалния вот през 2010-а година. Решението веднага беше подложено на критика поради корупцията, която е обзела страната, както и чисто морално-правните човешки закони, които в емирството биват нарушавани. Тогава изпадналият в немилост бивш президент на ФИФА – Сеп Блатер, беше изгонен и лишен от длъжност заради обвинения именно в корупция, повдигнати дела за беззаконие, заяви, че това решение е основополагащ мост за връзка между арабските страни и Запада.

„Арабският свят заслужава равенство и световно първенство. Те имат 22 държави и не са имали досега възможност да приемат турнира“, каза швейцарецът преди 12 години.

Световното първенство през 2026-а година ще бъде съвместно с три държави – САЩ, Канада, Мексико.

Всичко най-интересни и важни новини около Световното първенство - в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички