"Иранският Меси" повежда гладната за успехи нация на Световното първенство в Катар (ВИДЕО+СНИМКИ)


"Иранският Меси" повежда гладната за успехи нация на Световното първенство в Катар (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

1352 0

Националният отбор на Иран ще се опита да направи нещо повече на  Световното първенство в Катар от просто отпадане в груповата фаза, както винаги е било досега. За това обаче ще трябва да се погрижи ключовият играч на „Гордостта на Персия“ – Сердар Азмун, наричан от мнозина „Иранския Меси“.

Нападателят, който до последно бе под въпрос за Катар поради контузия, съумя да попадне в групата на португалския си наставник Карлош Кейрош. Азмун ще получи честта и привилегията да защитава националния флаг на Иран на Мондиала, а от него ще се изисква само едно – да прави това, в което е най добър – да бележи голове.

Азмун – руският възпитаник

Малкият Сердар Азмун се запознава с футбола, когато е на 9-годишна възраст, докато той и семейството му посещават Дагестан. Иранецът се влюбва в играта и не поглежда назад, минавайки през няколко ирански футболни школи преди да получи официална оферта да се присъедини към руския гранд Рубин Казан през 2013-а година.

През март 2014-та става ясно, че лондонският гранд Арсенал е имал интерес към иранеца, и е предлагал 2 милиона евро за услугите му, но преговорите с Рубин пропадат. Следва период под наем в Ростов, който после плаща откупната клауза на гранда от Казан. Следва съдебно дело между двата отбора за това кой клуб притежава правата му. В крайна сметка, делото се проточва, а Азмун отново се завръща в Казан. 

Най-добрите му години, поне към момента, са прекарани в Зенит. През февруари 2019-а той преминава в тима от Санкт Петербург за сумата от 12 милиона евро. Централният нападател има 104 мача с екипа на руския гранд във всички турнири, в които има 62 гола и 23 асистенции.

През 2022 се стига до неговата продажба в Бундеслигата. Байер Леверкузен се разбира със Зенит в последния ден от януарския трансферен прозорец. Двата тима си стискат ръцете за сумата от 2,5 милиона, а нападателят се присъединява към „аспирините“ на първи юни.

Безкрайният афинитет към гола

Иранският гепард се е подвизавал на две позиции през кариерата си - първоначално зад нападателя, но през последните няколко години играе като основния таран в своите отбори. Наставникът на Зенит – Сергей Семак, бе човекът, който започна да залага на Азмун като основна деветка в неговата селекция, и този негов риск му се отплати успешно.

Азмун притежава завидна скорост, която използва, за да преминава с лекота през противниковите защити. Той не се слави с отлична техника, но неговата креативност в предни позиции и отличното му позициониране му печелят прякора „иранския Меси“, даден му от британските медии.

Човекът за голямата сцена

Всички погледи на иранците ще са насочени точно към Азмун. Не само неговите лидерски качества, но и фактът, че се подвизава в едно от най-добрите европейски първенства – Бундеслигата, го правят най-важния играч на селекцията на Карлош Кейрош.

Именно десетте попадения на Азмун в квалификационната фаза за Мондиал 2022 класираха Иран на световните финали в Катар. Най-различни експерти по цял свят вече започват да правят сравнения, че именно Сердар ще наследи великия „гепард“ – Али Даеи, като най-добрия играч в историята на иранския футбол.

Ужасната контузия

Не е лъжа, че Сердар Азмун не се наслаждава на най-добрата си кампания. На 12 октомври тази година, по време на загрявката за мача с Порто от Шампионска лига, иранецът получава ужасна травма – скъсани мускулни връзки. Цял Иран potyna в притеснение дали техният любимец ще успее да се възстанови за Катар.

В медиите първоначално се появиха най-различни информации за това, че ще отсъства до края на годината. В крайна сметка, от Байер Леверкузен съобщиха, че неговото възстановяване ще приключи до 8 седмици.

Именно тази контузия извади Азмун за дълго време от игра, пропускайки цели 10 мача на „аспирините“. В 11 мача към момента през сезона, за гранда от Леверкузен, той може да се похвали едва с 2 асистенции. В Иран обаче вярват, че щом той облече националната фланелка неговата голова форма ще се върне обратно.

Любовта към спорта

Азмун е бил просто предопределен да стане професионален спортист. В годините си като юноша е бил отличен волейболист и дори е бил повикан за националния отбор на Иран до 15-годишна възраст (U15). Наследява любовта към спорта от своите родители. Баща му Халил е бивш национал на Иран по волейбол и е бил треньор на редица местни клубове, а майка му също се е занимавала с волейбол.

В кои дни от шампионата ще можете да гледате Азмун, както и всички останали големи играчи, вижте в пълната ТВ програма на Световното първенство по футбол

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички