Инфантино: Иска ми се да бъда гей, защото знам какво е да си дискриминиран (ВИДЕО)


Инфантино: Иска ми се да бъда гей, защото знам какво е да си дискриминиран (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1958 0

Президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) - Джани Инфантино, даде едночасова пресконференция в Доха, която се проведе в навечерието на Световното първенство в Катар. Надпреварата ще се проведе между 20 ноември и 18 декември, а роденият в Швейцария специалист за пореден път коментира наболелите теми около турнира.

Правозащитни организации непрекъснато критикуваха властите на Катар за политиката им в областта на правата на трудовите мигранти, жените и сексуалните малцинства, а сега Инфантино се застъпи за страната домакин и направи сравнение със своето детство. 

Отговорът на президента към критиките

"Мисля, че за това, което ние, европейците, правим през последните 3000 години, трябва да се извиним за следващите 3000 години, преди да започнем да даваме морални уроци на хората", обясни Инфантино.

"Днес се чувствам катарец. Днес се чувствам арабин. Днес се чувствам африканец. Днес се чувствам гей. Днес се чувствам инвалид. Днес се чувствам като работник мигрант.

Дискриминацията в живота на Инфантино

Разбира се, че не съм катарец, не съм арабин, не съм африканец, не съм гей, не съм инвалид. Но ми се иска, защото знам какво означава да бъдеш дискриминиран, да бъдеш тормозен като чужденец в чужда страна.

Като дете бях тормозен – защото имах червена коса и лунички, освен това бях италианец, така че си представете. Какво правиш тогава? Опитвате се да се ангажирате, да създавате приятели. Не започвайте да обвинявате, да се карате и обиждате, започнете да се ангажирате. Това трябва да се направи", подчерта президентът на ФИФА в часовете преди първия двубой между Катар и Еквадор, насрочен за неделя. 

Специалната молба за по-добър Мондиал

Инфантино завърши едночасовата си пресконференция с молбата към събралите се журналисти да не критикуват страната домакин:

"Ако трябва да критикувате някого, не оказвайте натиск върху играчите, треньорите.

Искате да критикувате. Можете да ме разпнете. Аз съм тук за това. Не критикувайте никого. Не критикувайте Катар. Нека хората се насладят на това Световно първенство", завърши специалиста.

Вижте пълната програма за Мондиал 2022!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички