Франция срещу Дания - очаквания | форма | контузии | състави - Световно 2022 (ВИДЕО)


Франция срещу Дания - очаквания | форма | контузии | състави - Световно 2022 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2853 0

Действащият световен шампион Франция излиза тази вечер срещу тима на Дания в европейското дерби от втория кръг в груповата фаза на Световното първенство по футбол в Катар. След летящия си старт на Мондиала "петлите" ще се надяват на нов успех, който да им осигури място на 1/8-финалите в турнира, докато "червения динамит" ще иска да се пребори поне за точка.

Франция - Дания: каква е ситуацията в групата?

Франция разгроми Австралия в група D на старта на Мондиал 2022, записвайки успех с 4:1. "Петлите" са едноличен лидер в групата, след като Дания изненадващо не успя да победи отбора на Тунис. Нещо повече: датчаните дори можеха да загубят двубоя срещу нахъсаните тунизийци, които със силното си представяне дадоха заявка, че ще се борят за излизане от групата.

Класиране в група D на Мондиал 2022

Проблемите за Франция преди сблъсъка

Франция е отборът, който получава най-многобройни лоши вести, започнали още преди началото на Световното първенство. "Златната топка" Карим Бензема, звездното дуо в средата на терена Пол Погба и Нголо Канте, Преснел Кимпембе, Майк Майнан и Кристофър Нкунку бяха имената, които останаха извън състава на Дидие Дешан за Мондиала. А последната голяма липса е Люка Ернандес, който официално отпадна от сметките на Франция.

Една лоша новина в състава на Дания

Що се отнася до Дания, селекционерът Каспер Хюлманд загуби ключов полузащитник в лицето на Томас Дилейни. Дефанзивният халф се контузи по време на двубоя с Тунис, когато бе принудително заменен, а Хюлманд потвърди, че той няма да може да се възстанови до края на турнира, тъй като контузията в коляното ще го извади от игра за поне месец.

В каква форма се намират Франция и Дания?

Франция не влезе в никак добра форма в Мондиал 2022, след като записа само една победа в последните си шест мача в Лигата на нациите. "Петлите" надвиха само Австрия, а записаха три поражения, включително две срещу тима на Дания. Изразителната победа над Австралия обаче показа, че световният шампион е готов за битка, а резултатите в Лигата на нациите не са показателни за формата им.

Дания надви Франция на два пъти през 2022-ра

Дания от своя страна записа четири победи и две загуби в Лигата на нациите, отстъпвайки само на отбора на Хърватия. "Червения динамит" стигна и до полуфиналите на Евро 2020, където отстъпи на Англия. Тимът обаче разочарова с представянето си в първия мач на Световното в Катар, след като не успя да победи Тунис. Двете победи над Франция по-рано през годината обаче дават самочувствието на датчаните, че отново могат да се справят със световния шампион.

Играчи на фокус: Кристиан Ериксен и Килиан Мбапе

Няма съмнение, че най-голямото име в състава на Дания е това на Кристиан Ериксен. Полузащитникът, който преди година и половина получи сърдечен арест по време на мач от Евро 2020, се завърна по-силен от всякога и е много важна фигура за състава на датския тим. Креативността на Ериксен е това, което може да направи разликата за "червения динамит", а неговите изяви определено трябва да бъдат следени под лупа.

В тима на Франция могат да бъдат отличени почти всички титулярни футболисти, но несъмнено голямата звезда на отбора е Килиан Мбапе. Младият нападател се подвизава предимно по левия фланг, докато на върха действа Оливие Жиру, който пък ще опита да счупи рекорда на Тиери Анри за най-много голове с националната фланелка. Ако има френски нападател, който може да надмине головете на Жиру в бъдеще, то това е Мбапе, от когото се очаква да дойдат и най-големите неприятности за датския отбор.

Любопитни факти и статистики преди Франция - Дания

Нещо, което прави впечатление в изявите на Дания на световни финали, е това, че тимът има четири поредни равенства в последните си четири мача. И в четирите мача резултатът е бил равен и на полувреме. За ново равенство на Дания срещу Франция прогнозират и в предаването "Точно попадение", където дават любопитни прогнози за всички мачове от Мондиала.

Иначе съперничеството между Дания и Франция стартира преди повече от век: с разгромен успех на датчаните с 1:17 в мач на Олимпийските игри през 1908-ма. "Петлите" обаче имат превес в преките двубои, като имат осем победи срещу пет за "червения динамит". Двата тима пък са завършвали само веднъж при равен резултат - на Мондиал 2018 в Русия, когато отново бяха в една група.

Потенциални стартови състави на Франция и Дания

Франция: Лорис, Павар, Варан, Упамекано, Т. Ернандес, Чуамени, Рабио, Дембеле, Гризман, Мбапе, Жиру

Дания: Шмайхел, Андерсен, Кристенсен, Кяер, Кристенсен, Хойберг, Ериксен, Мееле; Сков Олсен, Долберг, Дамсгор

Кога е срещата между Франция и Дания и коя телевизия ще излъчи срещата, вижте в нашата пълна ТВ програма на Мондиал 2022!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички