От ретро дизайн до технологичен бум - еволюцията на топката за световното по футбол (СНИМКИ)


От ретро дизайн до технологичен бум - еволюцията на топката за световното по футбол (СНИМКИ)

4041 0

По-рано през годината бе обявена официалната топка за Световното първенство в Катар – „Ал-Рила“ която определено изненада всички футболни фенове със своята цветова палитра, красота, дизайн и иновации.

С настоящия материал ще Ви върнем назад във времето и ще Ви запознаем с еволюцията на официалната топка за световни финали още от самото им начало през далечната 1930 в Уругвай.

Надолу в статията ще намерите изключителни подробности за всяка една топка, с която се е играло световно първенство по футбол. Ако просто искате да видите как са се развивали дизайните през годините, можете да видите ГАЛЕРИЯ на топките от Световното първенство по футбол от 1962 до 2022 тук

Еволюцията на топката за световните първенства по футбол - от самото начало до ден днешен

В следващите редове ще се запознаете с всяка една топка, с която се е играл шампионатът на планетата. От най-странните и остарели дизайни до най-новите технологични хрумвания (включително и "най-кръглата топка", която всички мразеха). Приятно четене! 

Как започва всичко? (1930 – Уругвай)

За първия Мондиал е нямало официално утвърдена топка. Преди финала между Уругвай и Аржентина двете страни влизат в ожесточен спор една с друга с чие кълбо да се играе. В крайна сметка нациите си стискат ръцете топката да бъде сменена на почивката. Уругвайската носи името „Модел Т“, а аржентинската „Тиенто“, а на външен вид двете са почти еднакви с минимални разлики в детайлите.

 

Култът към Дуче (1934 – Италия)

Вторите световни финали се провеждат в Италия, която по това време е под диктатурата на фашисткия лидер Бенито Мусолини. Местните произвеждат модела “Федерале 102”, който е част от култа към техния лидер – Дуче. Кожените връзки на кълбото са били заменени с памучни, а тяхната форма е била зависима от майстора, защото все още са се правили на ръка. За ужас на италианския лидер финалът се е играл с английска топка, защото така решават капитаните на Италия и Чехословакия, но в крайна сметка домакините триумфират.

 

По френски (1938 – Франция)

Домакините за Мондиала имат привилегията сами да създадат своя собствена топка, която ще се използва за мачовете. Наименуват кълбото „Ален“. По външен вид то прилича много на предшественика си „Федерале“, но е доста по-добро от него, щом стане въпрос за аеродинамика и движение. На този Мондиал също не се използва само френската топка като някои страни си позволяват да играят със свои собствени.

ГАЛЕРИЯ на топките от Световното първенство по футбол от 1962 до 2022 тук!

 

След 12 годишно отсъствие (1950 – Бразилия)

Телепортираме се 12 години напред поради различни световни и геополитически размирици и кацаме в Бразилия. За Мондиала в латиноамериканската страна и кълбото наименувано „Супертопка“, произведено от Duplo T. Тази топка се използва из аржентинските дивизии преди да получи одобрение от ФИФА за Мондиал 50‘. Всички мачове на турнира се играят само и единствено с нея.

 

Обратно на Стария континент (1954 – Швейцария)

За домашното Световно през 1954 година швейцарците залагат на родната компанията от Базел – Kost Sport, да изготви кълбото за Мондиала. Проектът „Swiss World Champion“ прави революция в спортните топки, като е структуриран от 18 отделни панела, преплитайки се на зиг-заг. Формата на кълбото дава сериозен тласък в производството и в продължение на десетилетия се използва от най-различни производители по света.

ГАЛЕРИЯ на топките от Световното първенство по футбол от 1962 до 2022 тук!

 

Топка достойна за викингите (1958 – Швеция)

Скандинавската страна получава правото да бъде домакин на този Мондиал. ФИФА обявява конкурс, в който участие взимат 102 компании, а централата избира на сляпо произведението на компанията Angelhom – „Топ Стар”. Именно с нея Пеле забива два гола на финала срещу домакините, за да донесе поредната световна титла на Бразилия.

 

Правоъгълни и шестоъгълни топки? (1962 – Чили)

Да, точно така. Чилийската компания Custodio Zamora отнася сериозна доза критики за своята топка „Crack“. Всички отбори се оплакват от ръчно изработената топка, която е била в най-различни форми – правоъгълни и дори шестоъгълни. Набор от европейски нации дори правят подписка да бъдат докарани топките „Топ Стар“ от предишното световно и успяват да го постигнат.

 

Интересен избор на производител (1966 – Англия)

За Мондиала на Острова отново е избрана топка на сляп принцип. Организаторите избират кълбото на компанията Slazenger, носещо името „Чалънджър”. Кълбото е доста подобно на „Топ Стар“, но е с повече кръпки от своя предшественик от 1958-а. Така Slazenger започва да се занимава и с футболна екипировка, тъй като до 1966-а е работила по тенис проекти.

ГАЛЕРИЯ на топките от Световното първенство по футбол от 1962 до 2022 тук!

 

Дебютът на Adidas и последният гол на Пеле на Мондиал (1970 – Мексико)

През 1970 година световноизвестният случва може би най-драматичната реформа в историята на топките на Световните първенства. ФИФА се спира на кълбото „Телстар“ след грандиозния успех, на който се радва топката на Евро 1968 в Италия. Черно-белите кръпки са разработени за подобряване на видимостта на първия мондиал, който се излъчва по телевизията в цял свят. Самата топка се превръща в легенда. А Пеле вкарва последния си гол на световни финали с нея на финала срещу Италия.

 

Отново „Телстар“ (1974 – Германия)

Моделът на Adidas е такъв хит, че ФИФА решава да го използва и за Мондиала в Германия. Компанията вече е партньор с футболната федерация и позволява на ФИФА да сложи логото върху топката. Има леки промени по самата топка, но някои дори биха казали, че са незабележими. Йохан Кроф и Нидерландия правят истински фурор с това кълбо, но губят на финала от домакините.

 

Да потанцуваме? (1978 – Аржентина)

Adidas и ФИФА разработват проект, който носи името на известния танц на домакините от Аржентина – тангото. „Танго“ се превръща в истински хит сред футболните почитатели. Компанията регистрира рекордни продажби, въпреки че произвежда само 1000 кълбета. По-късно от Adidas са принудени да направят още повече топки, за да задоволят нуждите на своите потребители. С „Танго“ се слага края на кожените топки във футбола.

 

„Танго“, но в Испания – 1982

За Мондиала в Испания Adidas гледа да не „пипа“ много-много успешната формула и прави по предшественика си минимални промени, наименувайки кълбото „Tango Espana“. Компанията подобрява издръжливостта на кълбото, както и неговата водоустойчивост, за когато се играе на дъжд. Паоло Роси се превръща в легенда за италианския футбол, отбелязвайки 6 попадения на Мондиала и донася купата в Рим за трети път.

 

Обожествяването на един футболист (1986 - Мексико)

В Мексико големия Диего Армандо Марадона се превърна в божество завинаги, след като спечели Мондиала и донесе на Аржентина втората световна титла в рамките на 8 години. „Гаучосите“ постигнаха това с топката „Ацтека“, на която бяха изобразени елементи от културата на древните ацтеки. Интересното е, че това е и първата изцяло синтетична топка, ползвана на световни финали. Точно с тази топка пък Марадона бележи небезизвестния гол с ръка на четвъртфиналите срещу Англия, създавайки понятието „Божията ръка“.

ГАЛЕРИЯ на топките от Световното първенство по футбол от 1962 до 2022 тук!

 

Магията на италианските цивилизации (1990 - Италия)

Adidas черпи вдъхновение от етруските племена, населявали територията на Италия още преди древните римляни. Върху топката са изобразени етруските лъвове, а тя носи името „Етруско Унико“. Производителят прави леки „козметични“ корекции по този проект, но запазва напълно синтетичната обвивка на кълбото.

 

Лудото американско лято (1994 – САЩ)

1994 е една много специална година за нас, българите. Тогава завършваме на четвърто място на Мондиала в САЩ, но успяваме да покорим целия свят! С кълбото „Куестра“ „лъвовете“ разбиват мечтите на Аржентина и Германия за успех, а големия Христо Стоичков се превръща в голмайстор на турнира със своите 6 попадения. Интересното тук е, че за топката са използвани различни технологии идващи от НАСА.

ГАЛЕРИЯ на топките от Световното първенство по футбол от 1962 до 2022 тук!

 

По френски! (1998 - Франция)

Определено едно от най-емблематичните световни първенства някога. Официалната топка на турнира се казва „Трикольор“ и е първата цветна топка на Мондиал. Тя включва трите основни цвята на френското знаме, a с нея Зинедин Зидан нанизва два гола в бразилската врата на финала, за да спечели първи трофей за „петлите“ на световни финали и то у дома.

Отиваме на Изток (2002 – Япония и Южна Корея)

Това е първото Световно първенство, което се провежда в Азия и Адидас залага на нестандартен дизайн, невиждан до този момент. По кълбото „Фивърнова“ могат да се забележат триъгълни фигури, оцветени в червено, нестандартни за футболна топка до момента. Много професионалисти се оплакват от нейната лекота и траекторията, по която се движи във въздуха. Самият Дейвид Бекъм я нарича „ненормално подскачащо кълбо“.

Забележителната промяна (2006 –Германия)

Adidas създава специална топка „Тимгайст“, което на български означава „отборен дух“ за Мондиала в Германия. От компанията залагат на 14 различни панела с доста по-малък брой шевове. Производителя отнася немалко критики, защото според футболистите има проблеми по движението на кълбото по земя. Интересното е, че всеки мач се играе с уникална топка, на която са написани имената на изправящите се една срещу друга нации.

Магията на африканското лято (2010 – Южна Африка)

ФИФА създаде история, избирайки световните финали да се проведат на континента Африка. Република Южна Африка бе избрана за домакин, а магията на африканското лято живее във футболните фенове до ден-днешен. Adidas наистина надмина със себе си, създавайки може би най-красивото футболно кълбо някога. „Джабулани“ обаче се превърна в кошмар за вратарите, които се оплакваха постоянно от формата на топката и нейната аеродинамика.

ГАЛЕРИЯ на топките от Световното първенство по футбол от 1962 до 2022 тук!

Най-тестваната топка в историята (2014 – Бразилия)

„Бразука“ ще остане в историята като една от най-тестваните топки преди Мондиал от Adidas. Тя предизвика по-малко противоречия от „Джабулани“, а след края на Световното бе въведена в редица водещи лига като Бундеслигата, американската МЛС и други. С нея Марио Гьотце и Германия попариха мечтите на Аржентина и Лионел Меси на финала на емблематичния „Маракана“.

Телстар се завръща (2018 - Русия)

Adidas решава да заложи на класиката за Мондиала в Русия и връща модела „Телстар“, но този път добавя едно „18“ в името. Производителя този път надминава самия себе си и поставя чип в кълбото, който помага на технологията за преминаването на кълбото на гол линията. Коженото кълбо е с черно-бял дизайн, но е оребрено с релеф, който помага за по-плавното движение. Всички надписи по него блестят в златист цвят.

ГАЛЕРИЯ на топките от Световното първенство по футбол от 1962 до 2022 тук!

Различният Мондиал (2022 – Катар)

За първия Мондиал в историята, който ще се проведе през зимата, Adidas създаде интересна топка на име „Ал Рила“, което преведено на родния ни език означава „пътуване“. За дизайна на кълбото производителя залага на нещата, които се свързват с Катар – знамето на страната, невероятните залези, архитектурата и т.н. Предстои да разберем какви ще са отзивите от тази топка и кой отбор ще се нарече победител.

ГАЛЕРИЯ на топките от Световното първенство по футбол от 1962 до 2022 тук!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички