Ужасяващ разказ от очевидец за падането на Атанас Скатов на К2


Ужасяващ разказ от очевидец за падането на Атанас Скатов на К2
Снимка: БГНЕС

20842 0

Канадският алпинист и филмов продуцент Елиа Сайкели се оказа свидетел на падането на Атанас Скатов под връх К2, което му коства живота. Сайкели е бил в експедицията и публикува в блога си какво е видял в секундите на инцидента. Той казва, че не е познавал лично българския алпинист.

"Малко под черната пирамида, докато правехме вертикален рапел и бяхме дали живота си на едно въже, едно тяло прелетя над мен от нищото. Нямаше предупреждение. Нямаше викове. Нямаше звук. Само ужасяващата гледка на един човек, с червено яке, който прелита над главата ти. Изкрещях от ужас. "По дяволите. О, не. Дявол да го вземе!", пише канадецът в блога си.

"Гледах 5-10 секунди, докато той се търкаляше и преобръщаше по твърдите ледени наклони на К2. Първата ми мисъл бе, че приятелката му Шени е в базовия лагер. Тя съпровождаше Атанас в приключението му към втория по височина връх в света. И че ще бъде разбита от тази новина. Както и много други. Това, което се случи с Атанас, е най-големият ужас за катерача", продължава той.

"В някакъв момент тялото на Атанас излетя от костюма му. Той продължи да пада към подножието на К2. А дрехата остана някъде между японски лагер 3 и лагер 1. Лакла Денди, партньорът и шерп на Атанас, бе в тих (контролиран) ужас. Бяхме първите, които го видяха след инцидента. Лакпа ни показа видео, което е направил моменти преди падането на Атанас. Атанас изглеждаше стабилен на него", пише още Сайкели. А ето как любимата на Скатов се прости с него. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички