Страшни скандали между институциите в Индонезия след смъртоносната трагедия, но докладът е ясен


Страшни скандали между институциите в Индонезия след смъртоносната трагедия, но докладът е ясен
Снимка: GettyImages

1204 0

Причините за вероятно най-голямата трагедия в историята на футбола вече бяха изяснени. Става въпрос за футболния двубой в Индонезия, по време на който загинаха повече от 130 души, а още много бяха ранени. Събитията се случиха в началото на месеца, но вече екипът, който е бил нагърбен със задачата да изясни случилото се е готов. 

Какво е установил докладът?

Министърът на националната сигурност на Индонезия съобщи, че според изготвения доклад основната причина за огромната бройка починали е използваният сълзотворен газ, с който са боравили "органите на реда".

Въпросният екип, който е трябвало да разследва случилото се, e включвал политически експерти, хора от футбола и службите за сигурност, като в рамките на две седмици е успял да стигне до заключенията, описани в 124 страници. 

Огромният инцидент се случи на стадион "Канджурухан" в град Маланг в Източна Ява. Там се изигра двубоят между два от най-популярните отбори в страната - Арема Маланг и Персебая Сурабая.

Кой е виновен за случилото се?

В страната институциите си прехвърлят усилено вината, а министърът на сигурността Мохамад Махфуд Махмудин уточнява, че още бива изследван токсичността на използвания газ, за да бъде установено дали има отклонения в него. Той обаче е категоричен, че какъвто и да бъде резултатът - именно той е умъртвил голяма част от хората.

Оттук тръгват и обвиненията към местната полиция, за която се смята, че използвала прекомерно голямо количество от газа, който в същото време е изрично забранен от ФИФА поради своите възможности. При разпитите на полицаите се е установило, че те не са знаели за тази рестрикция.

Полицията се опита да оправдае ролята си в трагедията, уповавайки се на тесните входове на съоръжението, както и свръхкапацитета за въпросния мач. Органите на реда обвиняват и Лигата за "небрежната организация" във въпросната среща. 

Вижте страшния разказ на един от футболистите, който разказва за няколко трупа...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички