След денонощие издирване: Спасиха турист, изчезнал във Витоша


След денонощие издирване: Спасиха турист, изчезнал във Витоша
Снимка: iStock

3016 0

Тежка акция за планинските спасители от отряд София, спасиха измръзнал мъж на Витоша след денонощие планината. Транспортиран е в „Пирогов” в стабилно състояние, съобщиха от спасителната служба.

На 21 декември 2021 г. в 7.30 ч. е получен сигнал за турист в неизвестност на Витоша. Последният контакт с изгубения е бил предната вечер около 22.00 ч., когато същият се е намирал някъде между вр. Купена и вр. Скопарника.

Поради лошите метеорологични условия (температура -15°C, силен вятър и намалена видимост), той казва на свой приятел, с когото говори по телефон, че ще се върне към изходната точка на неговия преход – с. Железница.

Изчезналият е тръгнал от с. Железница в посока Черни връх около 15.00 ч. на 20 декември, а на следващата сутрин в 7.00 ч. става ясно, че все още не се е прибрал. Няма връзка и с телефона му. Около 8.00 ч. от база „Алеко“ излизат двама дежурни планински спасители с моторни шейни, които да огледат маршрутите източно от Черни връх.

Метеорологичните условия са изключително лоши – температурата е около -15°C, със силен вятър и видимост около 10-20 м. В 10.30 ч. от София тръгват още 10 планински спасители към с. Чуйпетлово със задача да претърсят южните склонове под върховете Черни връх, Скопарника и Ярловски купен.

Около 14.00 ч. издирвания успява да проведе кратък разговор по телефона със семеството си и периметърът на търсене беше значително ограничен. Всичко това даде възможност в 18.00 ч. той да бъде открит жив на предполагаемото място, южно от вр. Скопарника, в циркуса на изворите на р. Струма.

Състоянието му е сериозно – хипотермия, сериозни измръзвания по крайниците и откритите части на тялото и крайно изтощение. Оказана му е спешна долекарска помощ, а след това е транспортиран до "Пирогов".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички