Шевченко: Не сме против руснаците, а срещу режима на Путин


Шевченко: Не сме против руснаците, а срещу режима на Путин
Снимка: Getty Images

1634 0

Украинската футболна легенда Андрий Шевченко отправи предупреждение към европейските страни по повод руската инвазия в страната му. Той заяви, че народът му няма как да се предаде в започналата война, защото така би изгубил свободата и правата си. Носителят на "Златната топка" се намира в Лондон, откъдето се опитва да помогне с каквото може на страната си.

"Ние не сме безразборно срещу руския народ, а против тези, които подкрепят войната. Ние знаем как да различим хората от режима. Знам със сигурност, че дори в Русия мнозина са против войната. Това не е конфликт, не е спецоперация, както се представя. Това е агресия. Престъпление срещу цивилното население. Никой не искаше да повярва до самия край. Не можехме да си представим, че Русия ще направи това с нас. Струваше ни се невъзможно", коментира Шевченко пред Corriere della Sera.

"Връщане в Украйна? Много пъти съм мислил за това, но е невъзможно. Всичко беше затворено веднага. Първи бяха бомбардирани летищата. Затова реших да защитавам страната си, доколкото мога. Да кажа кои сме ние, как страдаме. Да помагам на жертвите и бежанците. Ние, в Украйна, искаме мир, но да се предадем точно сега би означавало загуба на свободата и правата ни. Искаме да се доближим до Европа. Ние никого не сме нападали, само се защитаваме", продължи той.

"Сега се моля за спасението на майка ми, моите близки, украинския народ. Никой не заслужава трагедията, която преживява. Днес е наш ред, но не изключвам, че ако Путин не бъде спрян, утре това може да засегне и други европейски страни", завърши бившият украински селекционер. Ето как Владимир Кличко по-рано отговори на въпроса дали защитниците на КИев ще се предадат.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички