Почина големият баскетболен треньор Станислав Бояджиев


Почина големият баскетболен треньор Станислав Бояджиев
Снимка: iStock/Guliver

4434 0

В нощта на един от най-светлите християнски празници – Великден, българският баскетбол загуби едно от големите си имена. След кратко тежко боледуване на 74-годишна възраст ни напусна Станислав Бояджиев. Името му ще остане вечно в спомените и сърцата на феновете на играта както с успехите му като състезател, така и с върховете му като треньор.

Славчо, както бе известен сред приятели и колеги, има добра кариера като баскетболист. Като играч пет пъти печели Купата на България, а с националния отбор играе на Олимпийските игри в Мексико през 1968 година. По-голяма слава обаче жъне като треньор. Още съвсем млад той поема женския отбор на „Левски Спартак“ и го води към едни от най-големите успехи на клубния баскетбол в 100-годишната история на играта в България.

Начело на „сините“ той е в основата на спечелването на Купата на европейските шампионки през 1984 г. Под негово ръководство тимът триумфира два пъти с купата „Лиляна Ронкети“ – през 1978 и 1979 г. Освен това на сметката му са шест Купи на България и пет титли на страната. След края на кариерата си дълги години продължи да работи за развитието на българския баскетбол, като изпълняваше длъжността Директор Женско направление към БФБаскетбол.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички