Между чука и наковалнята: Как Абрамович се оказа помирител между Русия и Украйна?


Между чука и наковалнята: Как Абрамович се оказа помирител между Русия и Украйна?
Снимка: Колаж на SportLive

6509 0

Дългогодишният собственик на европейския клубен шампион Челси - Роман Абрамович, изненадващо се оказа "между чука и наковалнята" в конфликта Русия - Украйна, след като седна на масата за преговори в Истанбул. Руският олигарх понесе от жестоките санкции срещу военните действия на Русия, като една от тях бе отнемането на любимия му Челси. Дали заради личните си интереси или други причини, Абрамович влезе в ролята на помирител между Русия и Украйна.

Какво правеше Абрамович на преговорите в Истанбул?

"Абрамович участва в преговорите като член на руската делегация", обясни турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Според него присъствието на Абрамович показва, че олигархът се ползва с "доверието" на Москва.

От години руският милиардер се опитваше да балансира между топлите връзки с Кремъл и охолния начин на живот на Запад, припомня Actualno.com.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Абрамович полага "искрени" усилия за мир още от първите дни на войната, и добави, че той има "положителен" принос за дипломатическите усилия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че макар Абрамович да не е бил официален член на делегацията, той е участвал в "осигуряването на определени контакти" между руската и украинската страна, за което е имал одобрението и на двете страни.

Миналата седмица „Уолстрийт Джърнал“ съобщи, че Абрамович е пътувал до Киев по-рано през март, за да се срещне с президента Володимир Зеленски. Докато е бил там, той е бил подложен на атака с отрова, която временно бе засегнала зрението му.

Войната в Украйна е лична катастрофа за Абрамович

Анализаторите твърдят, че нахлуването на Русия в Украйна е било лична катастрофа за Абрамович, заради която той е бил санкциониран от ЕС и Обединеното кралство, принуден е бил да продаде Челси, а стойността на активите му е намаляла с милиарди. Той има личен интерес от това конфликтът да приключи по мирен път и евентуално да играе роля, която би му позволила да си върне благоразположението на западните столици, които някога са го посрещали с такъв ентусиазъм.

Абрамович - "най-верният олигарх на Путин"

Мария Певчих, ръководител на разследванията във фондацията за борба с корупцията на противника на Кремъл Алексей Навални, описва Абрамович като "най-верния и предан олигарх на Путин"... Цялата статия може да дочетете в Actualno.com!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички