Четвърт век по-късно: Гръцка олимпийска шампионка обяви, че е била жертва на сексуален тормоз


Четвърт век по-късно: Гръцка олимпийска шампионка обяви, че е била жертва на сексуален тормоз
Снимка: Getty Images/Guliver

2043 0

Олимпийската шампионка във ветроходството от Игрите в Атина през 2004 година София Бекатару заяви, че е била жертва на сексуален тормоз от страна на длъжностно лице в областта на спорта. Инцидентът се е случил през 1998 година по време на подготовката на гъркинята за Олимпиадата в Сидни, но тя направи разкритието повече от две десетилетия по-късно по време на онлайн конференция, организирана от Спортното министерство на страната.

Бекатару не разкри името на извършителя и сподели, че е пазила случилото се в тайна толкова време, защото се е притеснявала, че ако проговори, това може да застраши професионалната ѝ кариера в спорта и да разедини гръцкия отбор по ветроходство. "В този период аз постигнах почти всичко възможно в моя спорт за страната си, но загубих най-голямата ценност в личния си живот - да обичам себе си", споделя Бекатару. Тя разкри, че въпросното длъжностно лице е извършило един "развратен акт", след като я е поканил в хотелската си стая, за да обсъждат подробности около подготовката на отбора.

Гръцката федерация по ветроходство заяви, че досега не е билна информирана, официално или неофициално, за инцидента и призова Бекатару да бъде по-конкретна. "Призоваваме я, след като е поела инициативата да говори след толкова много години за този неприятен инцидент, да бъде по-конкретна", казаха от Федерацията.

От своята страна гръцкото Министерство на спорта призова властите и съответните дисциплинарни органи да направят пълно разследване на случая. Президентът на Гръцкия олимпийски комитет и член на МОК Спирос Капралос заяви, че ще подкрепи Бекатару с "всичките си сили" и призова и други спортисти, които са били жертва, да започнат да говорят. "Трябва да имаме сигурна, етична и чиста спортна среда", каза Капралос.

Освен златен медал на Олимпиадата в Атина през 2004 година, София Бекатару спечели и бронз в Пекин четири години по-късно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички