"Златната топка" на България на 54 години (ВИДЕО)


"Златната топка" на България на 54 години (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

4520 0

Единственият българин, спечелил "Златната топка" - Христо Стоичков, навършва днес 54 години. Легендарният български футболист е роден на 8 февруари 1966 година в Пловдив. "Златната топка" печели през 1994 година с екипа на Барселона и след чудесно представяне с националния отбор на Мондиал 1994.

В големия футбол Стоичков влезе през 1985 г., когато е привлечен в ЦСКА. За "червените" записва 123 мача и 82 гола. Трикратен шампион на България, четирикратен победител в Купата на страната и носител на Суперкупата. С червения екип печели "Златната обувка" за голмайстор на Европа, след като бележи 11 попадения в КНК през 1989 година.

Големия пробив Камата прави през 1990 година, когато осъществява трансфер в Барселона. Каталунският гранд плаща рекордните за тогава 4 милиона долара. С екипа на Барселона печели 5 титли на Испания, КЕШ през 1992 г. и Суперкупата на Европа през същия сезон.

За националния отбор легендарният бивш играч има 87 мач и 37 гола. Най-силното му представяне с националната фланелка е на Мондиал 1994 в САЩ, когато 6-те му попадения и силни игри помагат на отбора ни да стигне до полуфинал и впоследствие да завърши на четвъртото място. Става голмайстор на турнира заедно с Олег Саленко. Наскоро Камата се върна в спомените си за 1994-та. Вижте какво каза в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички