Златан, Пирло и още осмина Gypsy крале във футбола


Златан, Пирло и още осмина Gypsy крале във футбола

15335 0

През април 1895 г. в националния отбор на Англия дебютира нисичкият Роб Хоуел. Той вкара един от деветте гола във вратата на Ирландия. Роби влезе в историята като първия футболист от цигански произход, играл за националния отбор. Той е роден в уютна паланка близо до Шефийлд, според биографичния роман на Стивън Кей, в традиционна палатка - именно така пише в акта му за раждане.

Нито произходът, нито социалният статус са попречили на защитника на Шефийлд Юнайтед и Ливърпул да спечели две купи.

Миналата година в интервю за "O Jogо" Рикардо Куарешма даде да се разбере как живее в Португалия. "Когато хората говорят, че днес няма никакъв расизъм, ми става смешно. Защото, когато нещо се случи в Португалия - винаги са виновни или циганите, или черните, или имигрантите. Трудно е да се живее по такъв начин".

Извън футбола полузащитникът на Порто не е срамежлив: той обича натруфените тоалети и скъпите бижута - носи обеци от няколко карата и диамантен кръст на гърдите. С природата не можеш да спориш.

Една от 20-те цигански етнически групи - синти, концентрирани главно в страните от Централна Европа, Швеция и Италия, се гордеят със звезди като Златан Ибрахимович, дълго време отричал своя произход.

В списъка е и Андреа Пирло, чийто дядо се мести в Италия от Източна Европа, дълго преди футболистът да се роди. Местните власти му казали, че неговата фамилия ще бъде Пирло, което звучи като "Pirla" - груб еквивалент на думата "идиот". Слабото познаване на италианския език му изиграва лоша шега. Но с времето фамилията се приела.

Към групата на синтите се причислява и Рафаел ван дер Ваарт, който е с майка испанка и с баща циганин.

Хесус Навас, например, както и холандския полузащитник, също е от тази група. Единственото нещо, което му създава дискомфорт, е носталгията по дома.

Друг испански футболист - Хосе Антонио Рейес, всячески се противи на това, че е циганин. "В действителност това не е така. Фамилията Рейес е циганска, заради което ме смятат за циганин. Но аз не отдавам голямо значение на това".

През 2013 г. Ибрахимович разкри пред "Daily Mail" как е преминал в Милан: "Беше през 2010 г., в навечерието на големия мач в Серия А срещу Интер. Най-емоционалните фенове - ултрасите, бях сигурен, че ще ме мразят. Хората често разговаряха с мен като боклук. С години слушах един куп глупости по мой адрес, като "ш*бан циганин", различни обиди към майка ми, все в този дух".

През януари 2012 г. феновете на Интер разгънаха на "Сан Сиро" банер с обложката на неотдавна излязлата автобиография на Ибра, само че вместо надпис "Аз съм Златан Ибрахимович", пишеше "Аз съм циганин" на шведски език - "Jag ar en zigenare".

Подобни транспаранти имаше и на мача с Ювентус. Основната позиция на феновете бе: "Ние не искаме цигани да играят в Милан. Изобщо не искаме цигани в нашия град".

При споменаването на думата "циганин" хората машинално си представят крайбрежните балкански страни. Всъщност, групата на ромите включва основно територии в България, Румъния, Унгария и Чехия, където около 5% от населението е циганско. Следователно и футболисти цигани се срещат често. Но, странно, в Испания има повече по статистика, а Франция през 2013 г. депортира рекорден брой нелегални цигани - почти 20 000.

Ерик Кантона, един от най-великите играчи, никога не е скривал това, че в жилите му тече кръвта на Мануш - френскоезичните роми.

Андре-Пиер Жиняк, нападателят на Олимпик (Марсилия) пък се ожени за циганка. В интервю за френското списание "So Foot" разказва, че е израснал с цигани. "Израснал съм с цигани. Моето семейство живее в каравана и работи в магазин. Когато ми даваха дрехи, аз ги предавах на мащехата ми, за да ги продаде. Понякога й помагах в магазина".

През октомври 2000 г. в мач от Шампионската лига между Лацио и Арсенал в пререкание влязоха Патрик Виейра и Синиша Михайлович. Първият твърдеше, че е бил подложен на расистки обиди.

"Той ме нарече циганско л*йно", така че аз отвърнах с "черно л*йно", заяви Михайлович пред "The Guardian". - Не го считам за обида, ако ме нарекат "циганин", защото се гордея, че съм такъв. Така че, мисля, че от своя страна той не трябва да се обижда, задето съм го нарекъл "черен". Виейра ме провокира и единственото, за което съжалявам, е, че се поддадох на тази провокация".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички