Разпускане за истински спортисти


Разпускане за истински спортисти

267 0

Хората, които не се занимават професионално със спорт, но обичат заниманието, обикновено разпускат точно по този начин. Освен, че заставаме пред телевизора, обичаме и да поиграем мач с приятели, може би дори баскетбол, а напоследък и тенисът стана доста популярно занимание за някои.

То и чисто научно спортът ни помага да разпускаме, защото физическата активност разкарва психическия стрес. Всичко това е супер, но тогава как изобщо разпускат спортистите и атлетите, ако при тях спортът не е в свободното време, а си им е работа? Нека да видим!

Музика, стречинг и още нещо

В зависимост от спорта, атлетите могат да разпускат по различни начини. Обаче най-интересното е, че при почти всички има някаква рутина, която пак е свързана със спортното им представяне. Например не можем да очакваме от олимпийски бегачи да разпускат с бургери и зяпане на телевизия по цял ден.

От информацията, която имаме конкретно за някои олимпийски атлети, знаем, че голяма част от тях залагат на стречинга в спокойна атмосфера. За целта разчитат на професионални слушалки, в които или върви разпускаща музика, или т.нар. бял шум, който също ги отпуска.

В комбинация с всичко това обаче върви и нещо неочаквано – медитация. Тук не става въпрос за някаква религиозна практика, а за съзнателното правене на нищо, както го наричат. Целта е да релаксираш максимално, за да си готов за следващите дни на тренировки.

Активно възстановяване

Предимството на много спортисти е, че имат достъп до съвременни научни методи за максимум разпускане и ги използват доста често. Някои от тях обаче са доста крайни и едва ли обикновения човек ще ги смята за разпускане. А за какво става въпрос? За ледени бани, разбира се!

Ледените бани се оказват страшно полезни за възстановяване, но едва ли са най-приятното изживяване. Малко по-леката им версия са контрастните душове, при които за 30 секунди атлетът стои под ледена вода, последвано от 30 секунди гореща. Това се повтаря за 5 или 10 минути.

Но каква е целта на всички тези практики? Идеята е да се стимулира кръвообращението и собствените механизми на организма да се справи с възстановяването на мускулатурата, хрущялите в тялото и прочие.

Забавление в свободното време

Добре, разказахме за няколко неща, които обаче рядко бихме сложили в графа „развлечение“, когато става въпрос за нашето свободно време. Е, спортистите и те са хора все пак. Как тогава се забавляват? Разнообразно!

Олаф Туфте, който е в норвежкия отбор по гребане, всъщност е пожарникар и освен това си има ферма. За него свободното време е работа във фермата. Мигел Кореа пък, който също е гребец, обича да готви. А Рейс Имбоден, който олимпийски състезател по фехтовка, в свободното си време е диджей.

В крайна сметка много спортисти гледат да избират такива занимания в свободното си време, които да не пречат на тренировките им. Някои са маниаци на тема технологии и постоянно човъркат новите джаджи на пазара (и ти можеш с Digital Box), а други пък предпочитат да се отдадат на по-спокойни занимания, като разходки из планините, фотография или нещо подобно.

Както виждаме, спортистите също са хора, макар да е ясно, че много от тях нямат лукса да се пуснат по водата, както се казва и да не внимават изобщо къде си влагат времето. Но и малкото свободно такова гледат да го оползотворят!

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от SL коментира


Живко, от паралелната реалност, която липсва на Левски

Левски отпадна на полуфиналите за Купата от Локомотив Пловдив, но това бързо остана зад полезрението на „сините“...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама