Откривателят на Меси и Стоичков харесал и Сираков и други от Левски и ЦСКА


Откривателят на Меси и Стоичков харесал и Сираков и други от Левски и ЦСКА
Снимка: принтскрийн

7484 0

Известният футболен агент в миналото Хосе Мария Мингея, който заведе в Барселона Христо Стоичков и Лионел Меси, е искал да отведе в Испания още от звездите на Левски и ЦСКА. Това ни припомни откъс от книгата на каталунския мениджър, който публикува днес тамошният вестник "Спорт". Изданието припомня думите на Мингея, че по онова време е било твърде трудно да се вземат футболисти от Източна Европа и това е можело да стане само когато те са на по-зряла възраст и когато имат "правилното поведение".

"В края на 80-те отидох в София. Бяхме в хотел "Шератон", гледахме мачове и тренировки на Левски и ЦСКА. Отличих Сираков, Иванов, Костадинов, Пенев и преди всичко Христо Стоичков. Говорих с тях и им обещах да им намеря първокласен отбор с договор за значителна сума, при условие че получат разрешение да напуснат страната законно. Те продължиха да играят и открих, че Христо е най-подходящ за ФК Барселона. Говорихме с Йохан и изпратихме Тони Бруинс да гледа някои мачове.

Както и да е, първият играч в групата, който трябваше да напусне страната, беше Пенев. Валенсия искаше деветката и това бе първият българин, който взех в Испания. На следващата година дадоха разрешение на Христо. Когато научи, че Пенев има разрешение, той спретна малка революция. Разговаря с военните и получи зелена светлина, за да дойде в Барса през следващата година.

Хотел "Шератон" беше в центъра на София и нямаше нищо общо с осналите. В София всички бяха еднакви, с естетиката, наложена от страните от Изтока. Същите легла, във всяко фоайе същите машини за чистене на обувки... "Шератон" от друга страна беше много хубав, с паметник на Ленин до него, много удобен. Той контрастира със сивия ограничен град. Една сутрин в 6,00 часа чух шум и видях през прозореца как площадът се пълни с танкове. Те напуснаха скоро, но аз бях шокиран.

Преговорите с ЦСКА бяха с военните, които дирижираха клуба. С Хулиен, преводачът, отидохме в офисите на ЦСКА. Забележителна сграда, заобиколена от дървета - в София има много растителност. Посрещна ни един войник. Срещите бяха винаги в 8,00 часа и винаги с военните, с президента или с ръководителя на спортната зона за момента. Поднасяха ни кисело мляко, горещ чай и вока. Чаша водка беше първото нещо сутрин, за да започнем деня силни. Преговорите бяха бавни, но завършиха добре и Христо изпълни мечтата си да играе за Барса".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички