На този ден през 2005: Първият отбор във Висшата лига без англичанин


На този ден през 2005: Първият отбор във Висшата лига без англичанин
Снимка: Guliver/GettyImages

3931 0

Всеки фен на великата футболна игра помни невероятния отбор на Арсенал от сезон 2003/04 - "The Invincibles  - единственият отбор в модерната история на Висшата лига, който стана шампион без да допусне нито едно поражение. Дори настоящата селекция на Манчестър Сити не успя да се отчете с подобна серия от 38 поредни мача без загуба, след като вече допусна поражение от Ливърпул. Но половин година след немислимия рекорд, Арсенал "блесна" и с друго постижение, което до онзи момент в Англия е било недопустимо.

На 14-и февруари 2005 година "артилеристите" играят в мач от първенството срещу Кристъл Палас. Едва ли феновете на футболната игра помнят страхотния мач, който възпитаниците на Арсен Венгер изиграха, стигайки до 5:1 срещу посредствения си съперник, но историята на Висшата лига винаги ще помни тази среща. Причината? Това е първият случай в английския елит, в който целият състав на един от отборите е изграден изцяло от чужденци.

Всеки привърженик на Арсенал знае за слабостта на Венгер към френските футболисти, като във въпросния двубой той пуска в игра цели петима свои сънародници (Гаел Кличи, Паскал Сиган, Робер Пирес, Патрик Виейра, Тиери Анри). Останалите титуляри в селекцията на Венгер бяха Коло Туре (Кот д'Ивоар), Лаурен (Камерун), Еду Гаспар (Бразилия), Хосе Антонио Рейес (Испания) и Денис Беркамп (Холандия). Разбира се, по това време на "Хайбъри" несменяем титуляр беше Йенс Леман - германската стена с решаващ принос към "непобедимите" от сезон 2003/04.

До тук всичко изглежда наред - все пак първият титулярен състав изцяло от чужденци е на Челси - през 1999 година. Но "сините" поне имаха 4 представители на Острова на пейката. Що се отнася до "артилеристите"...

На терена за Арсенал не се появи нито един английски или дори британски представител, като на резервната скамейка няма нито един футболист, родом от Великобритания. На пейката край тъчлинията тогава бяха Мануел Алмуния (Испания), Филип Сендерос (Швейцария), Сеск Фабрегас (Испания), Матийо Фламини (Франция), Робин ван Перси (Холандия).

И до ден днешен Арсенал не може да се похвали с много английски представители в титулярния си състав. Дори през последните два трансферни прозореца клубът беше напуснат от Алекс-Осклейд Чембърлейн и Тио Уолкът, които бяха от малкото редовно играещи англичани в отбора. Киърън Гибс също напусна през лятото на 2017 година. Единственият твърд титуляр, който е и родом от Острова, е Джак Уилшър, а преди това мениджърът излизаше редовно без нито един англичанин в състава. И, докато сега това се приема за нормално заради глобализацията в световен мащаб, то представете си как е било прието във Великобритания - страната на традициите, преди точно 13 години?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички