Бенфика трябва да наруши традицията и спре полета на орела


Бенфика трябва да наруши традицията и спре полета на орела
Снимка: Getty Images

3734 0

Групи за защита на животните и португалски политици поискаха от Бенфика да прекрати традицията на орела да лети над трибуните на стадион „Луш“ преди всеки домакински мач.

" Дивите животни нямат място в спорта, а в природата, където трябва да живеят свободно", каза в португалския парламент Инес Соуса Реал, член на партията "Хора, животни, природа".

Преди всеки домакински мач на Бенфика голям плешив орел прелита над трибуните на стадион „Луш“ и след това каца на клубния герб, който е поставен в центъра на терена. Орелът, символът на Бенфика, е част от спектакъла на стадион „Луш“ от откриването му през 2003 г., традиция, започнала десетилетия по-рано на стария стадион.

Депутатът предложи футболният клуб да използва талисмани с кадифени орли, вместо да изпълнява представлението с "Витория" преди всеки домакински мач.

" Да обичаш животните означава да уважаваш тяхната дива природа и свобода“, каза Соуса Реал.

Прекъсване на традицията поискаха и от неправителствената организация за защита на животните PETA. " Орлите са самотни животни и не трябва да бъдат в шумна среда като футболен стадион. Тези красиви животни летят в обширни райони и прекарват голяма част от времето си по дърветата и ловуват свободно в голяма площ. Подобна среда като футболен стадион създава чувство на неудовлетвореност и голям стрес за тях“, пише PETA в писмото, адресирано до Бенфика.

Преди всеки мач дресьор оставя орела да лети през стадиона и след това да кацне в центъра на полето. Бенфика има три орела, които поддържат традицията на новия стадион, а орелът "Витория" (победа) лети през повечето време.

Феновете на португалския тим са суеверни по отношение на традициите, сред тях битува поверието, че ако орелът прелети над трибуните два пъти, Бенфика със сигурност ще спечели. През 2018 г. "Витория" вместо да кацне на терена, продължи да лети, но по-късно се върна. От 2011 г. дресьорът Андре Родригес работи с орела "Витория", който наследи оригиналния орел, който се пенсионира през 2003 г. Тогава ръководството на Бенфика реши да даде на новия орел същото име като на предишния "Витория".

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички