Кои са фаворитите за Шампионска лига 2022?


Кои са фаворитите за Шампионска лига 2022?
Снимка: Unplash.com

3874 0

Шампионската лига на УЕФА е най-важният европейски футболен турнир, който ежегодно вълнува феновете. С навлизането в осминафиналите вече изпъкват ясните фаворити за спечелването на тазгодишната купа. Трофеят за 2021 г. отиде при Челси, които все още имат шанс да защитят титлата, но пред тях се изправят доста силни противници. В надпреварата останаха 16 отбора, сред които основните европейски сили, както и нови претенденти, готови да започнат атака през елиминационните рундове. Засега единствените големи имена, елиминирани в груповата фаза, са Барселона и Милан.

Из форумите и новинарските медии циркулират много различни мнения относно това кой ще бъде абсолютният шампион и ще занесе трофея вкъщи. Като добър обективен индикатор за настроенията и предположенията относно шампиона могат да се взимат футболните залози, достъпни онлайн в специализираните платформи. В момента коефициентите за победител в турнира са в полза на Байерн Мюнхен с коефициент 3.85, следвани плътно от английските отбори - Манчестър Сити с коефициент 4.00 и Ливърпул с 5.25 (към дата 17.02.2021 г.).

Реал Мадрид и ПСЖ, въпреки че могат да се похвалят със звездни състави, са по-надолу в списъка поради жребия от осминафиналите, който изправи двамата претенденти за титлата един срещу друг. Предстои опустошителен сблъсък през март, като победителят от него има големи шансове за спечелване на титлата.

Подгласниците от миналия сезон, Сити ще се опитат да използват опита от играта си в първия си финал в Шампионска лига, за да се представят по-добре тази година. Пеп Гуардиола може да се похвали с най-завършения отбор в състезанието с футболисти като Кевин Де Бройне, Рияд Марез и Родри. В груповата фаза те показаха няколко впечатляващи изпълнения, за да завършат над Пари Сен Жермен. След срещата с шампиона на Португалия - Спортинг Лисабон и петте гола от страна на Сити, реваншът между двата отбора беше обезсмислен. В момента англичаните дишат във врата на абсолютния фаворит за титлата Байерн Мюнхен.

Баварците бяха в безмилостна форма в груповата фаза, като спечелиха и шестте си мача и отбелязаха 22 гола в процеса. Европейски шампион през 2020 г., Байерн е един от най-добрe  атакуващите отбори в състезанието и може да се похвали със своя скрит коз - Роберт Левандовски. Полският нападател вече има девет гола в турнира и на 34-годишна възраст показва непоколебимо майсторство в наказателното поле.

Манчестър Юнайтед и Ювентус останаха по-назад в класацията на фаворитите за тазгодишен шампион, а италианският отбор не успя да компенсира с голове отсъствието на Кристиано Роналдо. Въпреки това, новото сръбско попълнение в отбора Душан Влахович може да промени картинката.

От друга страна, Юнайтед са на път да достигнат до своя антирекорд отпреди 48 г. Червените дяволи нямат спечелен трофей от 2017 г. насам, когато триумфираха от Лига Европа под ръководството на Жозе Моуриньо.

Бъдещето на Кристиано Роналдо в клуба също остава несигурно, след като звездата заяви желание да напусне отбора. Междувременно, три от най-големите европейски клубове са готови да се борят за 37-годишния футболист. Според „Sun“ това са Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен и Рома. За най-вероятен се смята вариантът за трансфер в ПСЖ, където Кристиано би станал съотборник с бившия си съперник в Барселона Лионел Меси. В същото време отборът на Рома играе под ръководството на бившия треньор на Роналдо в Реал Мадрид Жозе Моуриньо, който със сигурност ще се опита да се пребори, за да си го върне.

Лионел Меси от своя страна също не изпъква в Шампионска лига 2022 г. В първия си двубой от осминафиналите аржентинецът изпусна първата си дузпа срещу Реал Мадрид. Все пак пропускът му беше „спасен“ от Мбапе, който успя да разпише в последната минута от продължението.

Предстои да видим още много вълнуващи срещи до края на тазгодишното издание. Финалът на Шампионска лига 2022 ще се състои на 28 май на стадион „Крестовски“ в Санкт Петербург.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички