Октоподът от Перник


Октоподът от Перник
Снимка: БГНЕС

2688 0

Да си най-добър в продължение на 365 дни не е никак лесно, а ако си определен за номер 1 два пъти за една година, то става въпрос за изключителен случай.

Владислав Бойков Стоянов (27 г.), както е пълното име на вратаря на Лудогорец, получи две големи признания през 2013 г., които го утвърдиха като най-добрия играч на неговия пост при източните ни комшии. В сезона на историческия успех на Лудогорец Стоянов бе определен от УЕФА за най-добър вратар в груповата фаза на Лига Европа. В четири от петте си мача той запази мрежата си суха и получи гол само при домакинското равенство 1:1 с Черноморец (Одеса). Тъй като не пази при победата с 2:1 като гост на Динамо, в Загреб стана номер 1 според статистическите данни. Два пъти спря нападателите на ПСВ Айндховен и по веднъж тези на хърватите и украинците. Достатъчно да попадне в идеалния отбор на груповата фаза.

В края на миналия сезон той получи признание и в родината си, след като бе определен за най-добър вратар в първенството, получавайки гласовете на 135 футболни треньори и играчи. Вторият в тази класация - Георги Петков от Славия, получи само 4...

Кариерата на Стоянов започва в Метлаург от родния му град Перник, намиращ се близо до София, а на 13 вече е част от славния ЦСКА. След няколко епизода в бургаските Нефтохимик и Черноморец премина в молдовския Шериф. За две години в Тираспол той успя да стигне до националната фланелка на България. Връща се в Разград като най-добрия страж в Молдова.

На вратарския пост в България сменя с година по-младия от него Николай Михайлов, син на прочутия Борислав Михайлов, който е президент на Българския футболен съюз.

Стоянов трудно получава голове, особено повече от един. За последно му бяха вкарани две попадения при гостуването на Базел в плейофа за Шампионската лига през миналата година. На домашен терен получи три от Валенсия. Оттогава по един и нито един.

Ще видим какво ще направи на "Хумска"...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички