"Черното сърце" Григор запали най-голямата вражда в тениса


"Черното сърце" Григор запали най-голямата вражда в тениса
Снимка: Getty Images/Guliver

4802 0

Личи си взаимната неприязън, която изпитват една към друга Серина Уилямс и Мария Шарапова. Двете днес се изправят една срещу друга в титаничен полуфинален сблъсък на "Уимбълдън". Уилямс - Шарапова е най-голямото съперничество в женския тенис, а също и вражда, която тече мощно както на корта, така и извън него.

33-годишната Уилямс е по-силна физически, със свиреп нрав и манталитет на шампион. Тя обаче не може да се сравнява с приятния медиен образ на Шарапова, който е комбинация от русата й сибирска красота и излъчване, което привлича редица спонсори. Това означава, че 28-годишната рускиня с лека ръка направи състояние от 125 милиона паунда, което дори се увеличава. 

Да прибавим към всичко това, гаджето на Шарапова - Григор Димитров, който преди е бил възлюбен на Серина. Това е доста неудобна ситуация, имайки предвид, че двете жени прекарват 20 седмици на година в непосредствена близост на тенис турнирите - през цялото време игнорирайки една друга, или правейки кодирани яростни намеци. Тук може да видите двете кралици на тениса една срещу друга.

Несъответствие на корта

Серина Уилямс побеждава Мария Шарапова на клей, на трева, на открито и на закракрито, година след година. От общо 19 мача, в които са се изправяли една срещу друга, за 11- годишното си съперничевтво, Серина е спечели цели 17.

Първо те играха помежду си в Маями през 2004 г. - тогава Уилямс спечели. Това обаче бе годината на Шарапова. Тя победи Уилямс на финала на "Уимбълдън" и триумфира на едва 17-годишна възраст. От тогава до сега Шарапова е побеждавала Уилямс само още веднъж.

След последната им среща, през стиснати зъби, Шарапова заяви: "Обичам всеки момент, когато се изправям на корта срещу нея, защото тя е най-добрата. Винаги човек иска да играе срещу най-добрите. Горда съм, че играя в една ера заедно с нея."

Жлъчното злословене

Подобно на много други тенисисти, Шарапова се дистанцира от останалите, когато играе на някой турнир. "Съблекалнята е моето най-любимо място на света", споделяла е тя. Задълбочената вражда между нея и Серина Уилямс стана очевидна, когато през 2013 г. американката даде интервю за списание Rolling Stone. По време на него тя говори по телефона със сестра си Винъс и се присмя на неназован съперник - ясно е, че това е Шарапова - който започва всяко интервю с "Толкова съм щастлива. Такава късметлийка съм".

Серина каза още, че е било "толкова отегчаващо", добавяйки: "Тя все още няма да бъде поканена на готините партита. И, виж, ако тя иска да бъде човекът с черното сърце, нека да бъде." Уилямс не очакваше нейните коментари да станат публични - и бе силно смутена, когато това се е случи. И така, кой е бил "човекът с черното сърце"? Стъпка напред и там стои българският тенисист Григор Димитров - понякога наричан "бебе Фед", защото напомня на феновете на тениса на великия Роджър Федерер.

Запознати твърдят, че той се е развивал близо до Серина, в началото на 2012 г. Двамата се познават добре, защото имаха общ треньор - Патрик Муратоглу. След това Димитров изостави тогавашния си треньор, за да се подготвя при друг. По този начин заряза и Серина и започна да се среща с нейната млада съперничка Мария.

Уилямс бе опустошена. Няколко седмици след това, в едно интервю през юли 2012 г. тя мрачно сподели: "Отказах се от запознанства. Не ми върви. Аз съм много емоционален човек. Давам всичко от себе си. Правя и грешки - като всеки човек - но последната ми връзка просто бе повече от опустошителна за мен. Просто не мога да премина през подобно нещо още веднъж. Беше много тежко."

Отношенията между двете жени стават по-лоши, когато Шарапова отвръща на коментарите за новия мъж до себе си - правейки публичен романсът, който Уилям имаше с 45-годишния Муратоглу. Шарапова сподели: "Ако тя иска да говорим лични неща, може би тя трябва да разкаже за връзката си с омъжен мъж, който има и деца, а след това се разведе." Муратоглу, който има 2 деца и бивша жена, много пасва на ситуацията.

Странните ритуали

И двете са ненадминати спортистки, но всяка от тях е подвластна на особени суеверия.

Мария Шарапова мрази да стои върху линиите на корта и ги прескача между точките. Тя също има и традиция, свързана със нейния сервис - маха косата от лицето си и след това тупка топката два пъти.

Серина Уилямс пък винаги връзва връзките на маратонките си по един и същ начин, използва един и същи душ преди всеки мач на "Уимбълдън" и тупка топката си 5 пъти преди да изпълни първия си сервис, и 2 пъти преди втория. Също така се смята, че тя носи един и същи чифт чорапи през цялото си участие на даден турнир.

Таткото знае най-добре

И двете произхождат от скромни семейства. Шарапова родом е от малък град в Сибир, а Уилямс е от едно гето в Лос Анджелис. И при двете бащата изиграва основна роля относно бъдещото им развитие в тениса.

Мария е израснала в Сибир, където се премества семейството й след аварията в Чернобил. Тя започва да играе тенис на 4-годишна възраст, удряйки топките часове наред, въпреки студа и снега. Когато е на 6, тя е забелязана от Мартина Навратилова, на деня на тениса в Москва, и така по-късно е приета в тенис академията във Флорида. Татко Юрий отива с нея, за да й намери треньори и да я насочва в бъдещата й кариера.

Междувременно Серина е отгледана в предградието Камтън от баща си Ричард и майка си Орасин. Ричард решава, че тя и сестра й Винъс ще станат звезди в тениса, още когато те са деца. Първоначално двете са обучавани у дома, но след това се местят в Палм Беийч, за да могат да влязат в академията там. В последствие Ричард и Орасин продължават да тренират сестрите.

Ник Болетети, който е преподавал и на Уилям, и на Шарпапова в академията във Флорида, споделя: "Те са страхотни момичета, но са изцяло различни."

Любовни връзки

Въпреки че са сравнително млади жени, и двете неомъжени, Шарапова и Уилямс споделят любовни истории, които меко казано могат да се нарекат заплетени.

Шарапова преди време имаше любовна афера с Анди Родик. След това пък имаше 2-годишна връзка с баскетболиста Саша Вуячич, за който тя се сгоди, но в последствие двамата се разделиха. Мария имаше и кратък флирт с филмовия продуцент Чарли Ебърсол. Тя изпадна и в една много неудобна ситуация, когато певецът от Maroon 5 Адам Левин я оприличи на "мъртва жаба" в леглото, разкривайки, че тя е била  едно огромно разочарование като партньор. Все пак той продължава да отрича, че е направил подобен коментар. Сега обаче Мария Шарапова изглежда безкрайно щастлива с Димитров. Двамата дори споделят едно жилище във Флорида и Калифорния.

Връзката между Уилямс и Муратоглу все още изглежда неизяснен случай. По-рано тази година Серина бе хваната да носи годежен пръстен. Миналото лято пък се появиха слухове, че Серина очаква бебе, които в последствие американката отрече. 

"Аз не съм обвързана, така че спекулациите могат да спрат. Чух всичко. Не съм била бременна. Въпреки че мисля, че бебето е страхотно нещо, има време за всичко", сподели тя в социалните мрежи.

Преди Муратоглу Серина се е срещала с две рап звезди - Комън и Дрейк. Дрейк сподели пред едно списание, че наистина я е обичал и се е грижел за нея. В последсвие обаче той бе забелязан да се среща с известен модел, а после и с певицата Риана.

Стаята за чанти

Шарапова има определени изисквания и за архитектурата на домовете си в Манхатън, Флорида и Калифорния. Те са "модерни, елегантни, с изчистени линии". Тя също има и малко кученце померан, което или пътува с нея или стои в дома й със семейството й.

В същото време Серина скоро си купи къща за 1.6 млн. паунда, в която има зала за трофеите й, зала за караоке и специална стая, където тя държи вскичките си дизайнерски чанти. Също така тя има и апартамент в Париж - в близост до тенис академията на Муратоглу.

Харченето на пари

Шарапова обича дизайнери като Стела Маккартни и Сара Бъртън, но има стил, който често е подценяван. Тя обаче има и 4 Поршета. А ваканциите й обикновено са на скъпи курорти.

Серина обича бижутата на Bentley Continental Superspor - тя е носила часовник за 32 000 паунда, а също и  скъп диаментен пръстен, който стоеше на ръката й по време на участието й на "Ролан Гарос" през 2013 г.

Шум като от самолет

"Аааааях"! Една от областите, в които Мария Шарапова надвива Серина Уилямс, е едно модерно явление на корта - сумтенето. Тя казва, че издава този звук докато играе още откакто е била на 4 години. Шумът, който тя издава при всеки удар на топката, може да достигне 101 децибела, което е равно на шума, който издава кацащ самолет.

Сумтенето при Серина Уилям е по-типично за мъжете - "оп-уф", въпреки че тя е извесна с крясъка си "Come on" или нещо по-грубо. Това е записано на 88.9 децибела, което е равно на звука, който издава една пневматична бормашина.

През януари тази година тя си позволи да извика преди Шарапова да направи ретура си - мислейки, че е направила ас.

Крайното оръжие

Голямата разлика между двете топ тенисистки е, че Серина сервира умопомрачително. Не са просто някакви 122 к/ч, това е най-бързият сервис в играта. Разнообразието, перфектното разположение и брилянтното изпълнение са някои от нещата, които значително го отличават. Щефи Граф - единствената при жените, която има повече титли от Големия шлем от Уилямс, сподели: "Мисля, че това е най-голямото оръжие, което някой е имал в спорта".

Агниешка Радванска, която пък бе прегазена от Уилямс на "Уимбълдън" през 2012 г., определи нейния сервис като "бомба".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички