След края на FIFA: EA Sports и Висшата лига постигнаха споразумение за почти 500 милиона паунда


След края на FIFA: EA Sports и Висшата лига постигнаха споразумение за почти 500 милиона паунда
Снимка: GettyImages

3044 0

От Electronic Arts/EA Sports започнаха подготовка за първата година, в която известната им футболна игра вече няма да е под името FIFA. Вместо това ще се казва EA Sports FC. И компанията направи огромна стъпка, постигайки споразумение от 488 милиона паунда с английската Висша лига, за да продължи да използва нейното име и лого.

От Sky News информират, че 20-те отбора от Висшата лига са провели среща, на която обсъдили шестгодишна сделка с EA Sports, оценена на 488 милиона паунда. Високопоставен служител в един от клубовете коментира, че сделката ще им спечели "повече от 80 милиона паунда на година" и ще накара EA да продължи да бъде основният рекламодател на Висшата лига в замяна на изключителното използване на лиценза.

Това ново споразумение струва повече от два пъти от сегашната сделка между двете страни, според един от източниците на Sky News. Според него реалността е такава, че Висшата лига в момента е най-печелившата футболна лига в света.

Довиждане FIFA, здравей EA Sports FC

2023 се очертава да бъде много важна година за EA Sports, тъй като ще бъде първата, в която те ще спрат да използват марката FIFA. Electronic Arts и футболната асоциация прекъснаха връзките си след почти тридесет години спонсорство и сътрудничество. От 2023 г. FIFA на EA ще се нарича EA Sports FC. Няма да има FIFA 24. Или поне такава, разработена от EA Sports.

След дълги преговори

FIFA поиска да предоговори споразумението, което имаха с Electronic Arts, като поиска 1 милиард долара за подновяване на лиценза, на което разработчикът на видеоигри отказа. Друга голяма загуба, произтичаща от това разпадане, е, че EA Sports FC няма да може да използва официалния лиценз на Световната купа, тъй като FIFA 23 е последната игра със съдържание от този тип.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички