Как американската марка Nike успя да пробие в света на футбола?


Как американската марка Nike успя да пробие в света на футбола?
Снимка: Getty Images

3542 0

Основана през 1964 година в американския щат Орегон, през десетилетията марката Nike е работила с едни от най-великите атлети във всички спортове по света. Този списък включва имена като Майкъл Джордан, ЛеБрон Джеймс, Серина Уилямс, Мо Фара, Тайгър Уудс, Рафаел Надал, Кевин Дюрант, Роджър Федерер и много други.

В този материал SportLive ще Ви разкаже как Nike успя да си пробие път в най-популярния спорт!

NIKE И ФУТБОЛНИТЕ ОБУВКИ

Футболното приключение на марката стартира през 1971 година с производството на първия чифт бутонки, но още в началото става ясно, че има много работа за вършене - обувката се оказва изключително ненадеждна при дъждовно време и мокър терен...

Разбира се, всеки стартира отнякъде, а Nike определено си взима поука и през следващите години започва да "кипи" усилен труд. Успехът не закъснява и през 1982 г., когато легендарният отбор на Астън Вила печели Купата на европейските шампиони (КЕШ), всички футболисти на "виланите" носят бутонки с емблемата на тази марка!

След тази страхотна реклама пътят пред Nike e открит, а компанията започва да работи още повече върху изпипването на детайлите по обувките, за да се утвърди на първо място по продажби. През 1996 година е открита фабрика в Италия, която и до ден днешен си остава ключовата локация, на която се развиват футболните проекти.

В края на 20-и век Nike решава, че е време да се опита да произведе бутонки от нов синтетичен материал и дава няколко чифта на футболисти, за да ги изпробват в реални условия. Резултатът е убийствен... част от играчите са толкова доволни от новите си обувки, че отказват да ги върнат на производителя. След заключителни тестове на пазара е пуснат моделът "Mercurial", който бразилецът Роналдо носи на Световното първенство във Франция през 1998 година.

През 21-и век компанията се концентрира върху това да създава бутонки, които са по-леки, по-плътни по крака и по-подходящи за отделните постове във футбола - всички си спомняме какво правеше Андрес Иниеста с модела "Control 360". Сред другите по-известни имена, помогнали на Nike да сътвори своите "бижута", са Неймар, Уейн Рууни и Кристиано Роналдо.

NIKE И ФУТБОЛНИТЕ ЕКИПИ

За разлика от несполучливия старт с обувките, когато става въпрос за спортно облекло, Nike няма никакви проблеми, въпреки че навлиза в тази област чак през 1978 година, когато подписва договор с американския Портланд Тимбърс. 

Компанията "стъпва" в Европа четири години по-късно и започва да майстори екипите на английския Съндърланд (именно триумфът на Астън Вила, който споменахме по-нагоре в текста, спомага на Nike за тази сделка).

Бавно, но сигурно, марката започва да си пробива път из Стария континент и днес, през 2022 година, има сключени договори за стотици милиони евро и облича грандове като Барселона, Ливърпул, ПСЖ, Интер, Челси, Атлетико Мадрид, Рома, Тотнъм и други.

*Любопитно е да се отбележи, че през 1996 година Nike успява да убеди националния отбор на Бразилия и двете страни подписват контракт за 100 милиона, а партньорството им продължава и до днес!

NIKE И ФУТБОЛИСТИТЕ

Както си пролича от написаното до този момент, американската компания не може да се оплаче от липса на големи клиенти, а това важи с пълна сила и когато става въпрос за самите играчи!

Трябва да се върнем отново до прословутата 1982 година, за да открием първия договор, подписан между Nike и футболист. Роденият през 1961 г. нападател на Ливърпул Иън Ръш подписва споразумение и се превръща в "Атлет на Nike".

*Друг интересен факт е, че първата жена, която парафира личен контракт с марката, е популярната зад Океана футболистка Миа Хам, която на 17 март навърши точно 50 години.

Eто и малка част от най-известните имена, които през настоящата 2022 г. имат сключен договор с Nike: Кристиано Роналдо, Неймар, Роберт Левандовски, Лука Модрич, Бруно Фернандеш, Тибо Куртоа, Кевин де Бройне, Килиан Мбапе, Ансу Фати, Коутиньо, Усман Дембеле, Марко Верати и Хари Кейн.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички