Как Ади Даслер успя да осигури доминация на Adidas във футбола?


Как Ади Даслер успя да осигури доминация на Adidas във футбола?
Снимка: Getty Images

3906 0

През 1924 година братята Адолф и Рудолф Даслер основават "фабрика за обувки Братя Даслер" - компанията, от която по-късно се ражда световноизвестната марка Adidas!

След много премеждия преди и по време на Втората световна война, в която двамата германци са мобилизирани и пратени на фронта, те решават да поемат по отделни пътища - Адолф създава Adidas, използвайки галеното "Ади" и първите три букви от фамилията си. Брат му пък създава нова фирма, която след това се превръща в другия основен "играч" в Европа - PUMA.

ADIDAS И ФУТБОЛЪТ

Започнал от производството на обувки и екипировка най-вече за лека атлетика, Адолф решава, че е време да настъпи по-сериозно към най-популярната игра и през 1954 г. успява да сключи договор не с кой да е, а с националния отбор на Германия. Късметът му се усмихва широко и на Мондиала през същата година Бундестимът печели първата си световна титла. Бутонките, с които немците играят, получават името "Световен шампион" и в рамките на следващата една година от поточната линия на Adidas излизат 450 000 бройки от тях!

Летящият старт издига марката в друга орбита и на Световното първенство през 1962 година във всеки отбор има по минимум един футболист, който играе с обувки с три ленти. 

В края на 60-те и началото на 70-те Adidas започва да обръща по-голямо внимание и на самите топки - Мондиалът през 1970 г. се играе със специално изработен за турнира модел, наречен "Telstar". Името на топката е вдъхновено от идеята зад изработката ѝ - да може да се вижда по-ясно на все още черно-белите телевизори! 

Що се касае до екипировката, най-големият пробив в тази област е постигнат през 1978 година, когато Аржентина става световен шампион, носейки екипи с логото на Adidas. "Контролът" на Острова пък е установен през 1980 г. с договор с Манчестър Юнайтед и през 1985 г. с контракт с Ливърпул. 

ADIDAS И ФУТБОЛИСТИТЕ

Спонсорирайки най-големите клубни и национални отбори, марката постепенно установява контакт и със самите играчи. Покойният Герд Мюлер е първото по-известно име, което подписва личен договор.

По неговите стъпки след десетилетия поемат и Оливер Кан, Филип Лам, Дейвид Бекъм, Франк Лампард, Стивън Джерард, Зинедин Зидан, Икер Касияс, Лионел Меси, Пол Погба, Мохамед Салах, Тони Кроос и много други.

ADIDAS И ФУТБОЛНИТЕ ФЕНОВЕ

През 70-те и 80-те години компанията се досеща, че запалянковците са "златна мина" и започва да произвежда облекла, които са, така да се каже, по-удобни за стадионите. Всички по-страстни любители на футбола много добре знаят какво е представлявала "ултрас" културата в Англия по онова време и колко много мачове са били прекъсвани от безредици по трибуните.

Усилията на Adidas да утвърди своя "casual" стил като предпочитано облекло сред футболните фенове са силно подпомогнати от Холивуд и някои филмови студия в Европа, които създават десетки филми на хулиганска тематика през 90-те години и началото на 21-и век. Сред по-известните от тях са "I.D.", "The football factory", "Green Street Hooligans", "Ultra", "The Firm" и "Awaydays".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички