За какво критикуват Шарапова? Или Топ 7 на недостатъците й


За какво критикуват Шарапова? Или Топ 7 на недостатъците й

3477 0

За "българската снаха" Мария Шарапова какво ли не се говори, пише, показва... Любимата на Григор Димитров се люшка от пълно одобрение, примесено с омекване на мъжки колене, до крайна омраза, стигаща военно положение главно от страна на нежния пол и не само на територията на тениса. Мария е човек и като всички от вида си притежава не само качества, но и недостатъци. Sportline.bg предлага Топ 7 на дразнителите у звездата на световния тенис:

1. ЗА ПИЩЕНЕТО НА КОРТА

Темата за воплите на Мария Шарапова на корта отдавна загуби свежестта си. С тях свикнаха и зрителите по трибуните, и съперничките. Преди две години от WTA съчиниха програма за борба с пищенето на корта, но тя беше насочена единствено към това младите тенисистки да не "попият" вредния навик. Мария даже взе участие в изработването й.

Единственият запомнящ се епизод, свързан с крясъците на Шарапова, е от Australian Open преди няколко години. Тогава Агниешка Радванска се прояви като не особено дипломатичен човек и коментира воплите на съперничките си.

"Ако трябва да съм честна, вече свикнах с тези неща. Особено с Азарьонка, коментира тя. – С нея отдавна се знаем. Колкото до Мария – ами... какво да кажа за нея?! Естествено, че ме дразнят виковете й. Тя крещи прекалено силно".

2. ЗА НАЦИОНАЛНОСТТА

Въпросът за националната принадлежност на Мария Шарапова изглежда вечен. На всеки руснак, който се гордее със сънародничката си, съответства друг, който ще ти напомни, че тя от 20 години живее във Флорида. И как по една от американските телевизии обяви, че за нищо на света не би си хванала за гадже руснак. На първата си олимпиада - в Лондон през 2012-а – Мария на идеален английски всеки ден обясняваше какво означава за нея да е рускиня. И до такава степен омръзна на всички, че един от най-известните американски журналисти, отразяващи тенис, написа: "Създава впечатление, че нейни треньори са Чехов и Толстой, а не Ландсдорп и Болетиери".

Призът за най-остра реплика по повод националността на Шарапова обаче печели Екатерина Бичкова. Когато научи, че точно Мария ще бъде знаменосец на руската делегация за игрите в Лондон, тя изстреля: "До последно си мислех, че е шега! Не мога да се сетя за по-подходящ главен герой в целия този виц – американка да ни е знаменосец!".

3. ЗАЩОТО Е НЕЛЮБЕЗНА

Топ 4 на вариантите по подразбиране в търсачката на google.com по ключова дума "Шарапова не" изглежда така:

От четирите варианта само последният има отношение към тенис-обществото. Точно в него Мария Шарапова има репутацията на човек, който не обича да общува, нито дори да покаже любезност с едно обикновено "здравей-здрасти". Още в началото на нейната кариера това забеляза и самият Ник Болетиери.

"Тя е огромен егоист! Мисли единствено и само за себе си. Но точно това й е нужно, за да стане истински боец, коментира Болетиери тогава. – Или да речем, да успее в бизнеса. Тя не се държи лошо с обкръжаващите я хора. Засега. Просто тя си е Мария Шарапова”.

От години всички я упрекват в прекалено високомерие. Но в интерес на истината, повечето от колегите й в тениса не намират нищо странно в поведението й. "С Шарапова по никакъв начин не си общуваме, коментира преди време Алисия Росолска. – Дори когато се видим, тя не поздравява. Не бих казала, че ми е обидно. Просто тя винаги е концентрирана върху собствените си задачи".

4. ЗАЩОТО Е ФАЛШИВА

Като всяка звезда от световен мащаб Шарапова се държи впечатляващо с феновете и майсторски общува с медиите. Не е нужно да си гений, за да се сетиш, че тези навици са научени в резултат на продължителна работа с PR-специалисти. Тази нейна готовност за постоянна битка с фенове и медии впечатлява силно гаджето й Гиргор Димитров, който много й се възхищава за това.

"Тя е такъв професионалист! Винаги знае къде трябва да бъде и какво очакват от нея, коментира Гришо. – Тя е потресаваща!".

Трудно е обаче да не се съгласим и с онези, които подобно поведение ги дразни. През миналата година в тази посока се развърза малко повече от обикновено езикът на Серина Уилямс. "Всяко нейно интервю започва с фразата: "Щастлива съм, провървя ми". Толкова е скучно това!, отегчи се американката. – Но, както и да е, едва ли някой ще я кани на забавни купони с много разговори и шеги".

5. ЗАЩОТО Е МАРКЕТИНГОВА МАШИНА

Феноменалният успех на Мария Шарапова като маркетингов продукт често е повод на обсъждане, коментари и клюки. А доколко може да обвиниш притежателката на пет трофея от "Големия шлем" в пренебрежение на тениса е трудно да се каже. Разговорите на тази тема обаче поемат друга посока, когато стане въпрос за огромните хонорари, които направиха Мария продукт на нейните спонсори. Тя буквално беше превърната в една от онези корпоративни кукли, които ни казват как трябва да изглеждаме, какви дрехи да обличаме и с какъв смартфон да си правим селфита и снимки и да ги качваме в Инстаграм.

По този повод Марион Бартоли поразсъждава за стандартите в женската красота и ролята на спорта в тяхното изграждане. "Серина доказва, че мощта може да бъде красива, коментира тя. – Не е задължително да бъдеш стройна и дългокрака, за да ти предложат скъпи рекламни договори. За мен това е добре и мисля, че колкото по-дълго Серина играе, толкова по-полезно ще бъде това за женския тенис. Защото след нея са само Шарапова и Азарьонка".

6. ЗАЩОТО РЕКЛАМИРА ЗАХАР

По-миналото лято в ефира на телевизионното шоу на приятелката си Челси Хендлър Мария Шарапова за първи път показа бонбоните, които започна да произвежда – Sugarpova. На въпроса дали са от захар, Мария възкликна: "Естествено! От какво друго да са!?". От този момент в САЩ постоянно критикуват Шарапова за това, че използва популярността си, за да рекламира вредни храни. То е и обяснимо – в Америка проблемът с наднорменото тегло на децата е огромен.

А през миналия месец недоволни от захарта на Мария Шарапова се намериха и от тази страна на Атлантика. Магазин Sugarpova беше открит и в лондонския "Уимбълдън" по време на третия турнир от "Големия шлем" за годината. Тогава член на английския парламент се изказа по въпроса: "Спортистките трябва да рекламират здравословния начин на живот и ценностите в спорта. А такива брандове като Sugarpova, които показва световноизвестната звезда в тениса, поощряват употребата на огромни количества захар".

В защита на Шарапова тогава застана един от водещите на телевизионния канал Bloomberg, който заяви: "Все някой трябва и това да прави и ще го прави. Защо тогава да не бъде точно Мария Шарапова?!".

7. ЗАЩОТО НЕ ПОЗНАВА БОГА НА КРИКЕТА

Преди няколко седмици Шарапова предизвика истинско цунами от негодувание, след като по време на "Уимбълдън" си призна, че абсолютно нищо не й говори името Сачин Тендулкар. Това е най-известният състезател на Индия по крикет. Той дори е наричан от феновете си "Богът на крикета". Тендулкар гледа един от мачовете на Шарапова от трибуните, а след това пред медиите заяви, че не се сърди на Мария за невежеството й. За разлика от него обаче, феновете му превзеха социалните мрежи и подеха истинска война срещу руската знаменитост. Тогава Шарапова реагира и им затвори устите така: "Всички постоянно се изказват с компетентни мнения! Какъв си бил, как може да си успешен... Винаги ще се намерят хора, които да приказват гадости!".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички