На днешната дата Станимир Беломъжев стана световен шампион в ски ориентирането


На днешната дата Станимир Беломъжев стана световен шампион в ски ориентирането
Снимка: Facebook

3235 0

На днешната дата преди четири години най-добрият ни състезател в ски ориентирането Станимир Беломъжев стъпи на световния връх. На 29-годишна възраст Станимир триумфира в средната дистанция на шампионата в руския град Красноярск и спечели първи златен медал от световно първенство в кариерата си.

Беломъжев беше толкова щастлив от първата си световна титла, че счупи щеките си от радост в паметен миг, който завинаги ще остане в историята на българското и световно ски ориентиране.

Станимир направи перфектно състезание по 8,2-километровото трасе, което преодоля за враме 33:48 минути - с 15 сек. по-бърз от шведа Ерик Рост и с 66 сек. пред норвежеца Ларс Мохолд.

Представителите на домакините Андрей Григориев и Андрей Ламов, както и шведът Улрик Нордберг допълниха призовия топ 6. С победата си Беломъжев събра пълен комплект отличия на световни първенства, след като по-рано в кариерата си се докосна до сребърните и бронзовите медали.

Беломъжев стана световен шампион в спорт, доминиран почти изцяло от скандинавските страни и Русия. Той доказа, че дори и състезател от България - страна с не толкова големи традиции в зимните спортове, може да се конкурира със световния елит.

Преди него "доказателство" за това даде и Пепа Милушева, която през 1994 г. стана първата нескандинавка, която печели световна титла в ски ориентирането.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички