Макарайнен няма спирка, взе и масовия старт в Словения


Макарайнен няма спирка, взе и масовия старт в Словения
Снимка: Getty Images/Guliver

2424 0

Финландският терминатор в женския биатлон Кайса Макарайнен направи поредно показно и спечели второ състезание от кръга в словенския курорт Поклюка – трети от календара за Световната купа. Макарайнен спечели за пръв път в кариерата си масов старт, а успехът ѝ е още по-сладък, след като основната ѝ съперничка Дария Домрачова не завърши състезанието. Втора остана Анаис Бесон от Франция, а трета – Надежда Скардино от Беларус.

В генералното класиране Макарайнен вече има 422 точки, а втора излезе Валя Семеренко с 328 точки, след като завърши пета в масовия старт. Трета остава Дария Домрачова с 303 точки.

Състезанието

Начело на колоната застана водачката в Световната купа Кайса Макарайнен, следвана от втората във временното подреждане Дария Домрачова. На стрелбището обаче Доротея Вийрер беше най-бърза, следвана от Валя Семеренко и Вероника Виткова, всичките с нула. Кайса Макарайнен беше четвърта, също без грешка, но по-бавна стрелба.

Голямата драма се случи с Дария Домрачова. Тя направи една грешка, а после, при излизането си от наказателната обиколка, се сблъска с друга състезателка и падна много лошо, като пълнителят от пушката ѝ изхвърча. С това голямата съперничка на Макарайнен на практика излезе от борбата за победата, след като изоставаше на 31,6 секунди от водачката Вийрер.

Много бързо, в течение на втората обиколка, Макарайнен настигна челната тройка и я задмина, което беше нормално, защото изоставаше само с 5,7 секунди след първата стрелба и дори натрупа десетина секунди аванс пред преследвачките. Финландката беше перфектна и във втората стрелба на легнал, като най-близко до нея остана само Валя Семеренко – 4,7 секунди. А падането на Домрачова даде веднага ефект – тя не можа да започне втора стрелба заради проблем с пушката, забави се 20-тина секунди и направи цели четири грешки, което определи съдбата ѝ в състезанието – провал. Първоначално белорускинята не се отказа от състезанието и продължи, макар и вече на отчайващото 30-то място, последното в надпреварата, на 3:02,1 минути от Макарайнен и на 1:50,9 от 29-тото място, на което беше Юлия Джима от Украйна. В крайна сметка обаче, Домрачова спря след като започна третата обиколка.

Дойде ред на третата стрелба и там вече Макарайнен се проби, правейки две грешки. Валя Семеренко направи една и това отвори шанс на Габриела Соукалова, победителката от спринта, която наниза пет от пет. Първа обаче излезе Анаис Бесон от Франция, а Соукалова беше на 2,8 секунди зад нея. Германката Ванеса Хинц зае третото място, на 3,7 секунди, като и трите бяха без грешка в стрелбата дотук. Валя Семеренко излезе пета, на 13,2 секунди, а Кайса Макарайнен беше осма, на 28,8 секунди, което я оставяше в борбата за победата. Финландката показа, че е от друга планета в момента и преди последната стрелба навакса 13,7 секунди на водачката Анаис Бесконд.

Решаваща четвърта стрелба – и Анаис Бесон, и Габриела Соукалова, и Валя Семеренко, и Кайса Макарайнен направиха нула. Бесконд обаче беше най-бърза в стрелбата и разликите бяха следните – 9,8 секунди зад нея беше Соукалова, на 13,7 секунди беше Надежда Скардино, Макарайнен беше четвърта на 18 секунди, а Валя Семеренко беше пета на 18,8 секунди. Съответно водачката за Световната купа се хвърли като истинска вълчица в преследване на Бесон и за две контроли вече се отзова на 2,5 секунди зад Бесон. И само след десетина метра Макарайнен прелетя покрай французойката, вземайки рано-рано победата. Втора остана Бесон, която не позволи на Надежда Скардино да я достигне.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички