Италия ще е домакин на Зимните Олимпийски игри през 2026 г.


Италия ще е домакин на Зимните Олимпийски игри през 2026 г.

1891 0

Зимните олимпийски игри през 2026 година ще се проведат в Милано/Кортина д‘Ампецо, след като италианската кандидатура победи тази на Стокхолм/Оре в Швеция, съобщи Международният олимпийски комитет. Олимпиадата ще се проведе между 6-22 февруари през 2026. Италия е домакинствала на Зимни олимпийски игри на два пъти – през 1956 в Кортина д‘Ампецо и през 2006 в Торино, докато Швеция е била домакин само на Лятна олимпиада – през 1912 в Стокхолм.

Членове на МОК дадоха 47 гласа за италианската кандидатура срещу 34 за шведската. „Това е исторически ден и победа за цяла Италия“, заяви вътрешният министър на Италия Матео Салвини. „Благодаря на тези, които вярваха в нас от самото начало, особено в общините и регионите – тъжно е за тези, които се отказаха от нас и не вярваха до последно“, добави той.

Салвини изчисли, че Игрите ще генерират пет млрд. евро и ще създадат 20 000 работни места. „Поздравления за Милано/Кортина д‘Ампецо. Можем да очакваме незабравими Зимни олимпийски игри в страна с традиции в зимните спортове“, сподели президентът на МОК Томас Бах. „Страстта и познанията на италианските фенове, в комбинация с опита на организаторите, ще създадат перфектна атмосфера за най-добрите спортисти в света“, добави той.

По пътя към решението за 2026, кандидатурите на Калгари, Грац в Австрия, Сапоро в Япония и Сион в Швейцария отпаднаха от надпреварата за домакинство поради опасения свързани с разходите по събитието или липса на подкрепа. Кандидатура на турския ски курорт Ерзурум бе отхвърлена от МОК през октомври 2018. Кандидатурата на Стокхолм и Оре (където се проведе Световния шампионат през февруари) не бе достатъчно подкрепена в решителните етапи при избора на домакин поради липса на достатъчно уверения за финансиране. Зимните олимпийски игри през 2022 година ще се проведат в Пекин.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Парите и спортът


Смешните суми, които клубовете плащали на звездите в зората на футбола

Доходите на футболистите от найй-висока класа в наши дни възлизат на десетки милиони евро. За своята кариера...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама