Кралев посочи причините за провала в Пьонгчанг, но не обеща решения


 Кралев посочи причините за провала в Пьонгчанг, но не обеща решения
Снимка: БГНЕС

1376 0

Спортният министър на България Красен Кралев изтъкна две причини за разочароващото представяне на нашите спортисти на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Както е известно, делегацията ни се завърна без спечелен медал от Южна Корея.

Според Кралев причините за провала са липсата на съоръжения за практикуване на зимни спортове у нас и недостатъчната психическа устойчивост у състезателите.

"Не може да няма зимни съоръжения в България, разберете. Половината от спортовете изобщо не се практикуват. Имаме една държавна пързалка и две частни. Ски пистите ни са колкото на едно австрийско село. Какво може да очакваме? Ски шанци нямаме, Владимир Зографски през цялото време се подготвя в чужбина. Писти за сноуборд нямаме, всичките ни състезатели тренират навън. За биатлон също няма стадион. В основата е липсата на подходяща инфраструктура. Ние такава сме нямали и преди", каза Кралев в "Тази сутрин" по bTV.

Той заяви, че представянето ни в Пьонгчанг не е задоволително, но е очаквано. Министърът посочи, че финансирането на зимните федерации у нас е добро, но причините за разочароващите резултати са горепосочените две.

"Годишният бюджет на зимните федерации е около 3.5 милиона лева. Това не е достатъчно. Тези средства обезпечават идеално подготовката на елитните спортисти, но липсата на бази, липсата на инфраструктура за зимни спортове не позволяват да се изгради конкурентна среда и подходящи условия за трениране на подрастващите", сподели той.

Кралев посочи, че онези спортисти, които са имали шанс за по-добро представяне, не са се справили, защото са емоционално "прегорели" преди състезанията си. Конкретно той посочи сноубордистът Радослав Янков и биатлонистите ни.

"Всички имаха добри условия за подготовка, влязоха максимално подготвени, но както при биатлонистите, така и при Радо Янков - прегоряха преди състезанието. Затова много държави вече използват така наречените ментални треньори, които помагат да се съберат преди състезанието", каза Кралев.

Спортният министър не е съгласен с твърдението, че българските олимпийци са "пълнеж" и някои от играчите ни са били просто туристи в Пьонгчанг.

"Всички състезатели, които пращаме на летни или зимни игри, отиват със спечелени квоти. Тренирали са, борили са се, спечелили са си квотите. Ние нямаме основание да ги спрем", категоричен бе той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички